RUSYA'nın Ukrayna politikası nedeniyle ABD ve Avrupa Birliği ülkelerinin ağır ekonomik yaptırımlarına maruz kalıp başta meyve sebze ithalatı silahını kullanması, Türkiye'de sevinç yarattı. Denizli'de faaliyet gösteren Dilbaz İhracat İthalat Şirketi İşletme Müdürü Sezer Topkara, veto kararının Türkiye için olumlu etki sağlayacağını belirtip, "Ancak, Putin'in gazına gelmemek, temkinli olmak lazım. Rusya'dan esen hava ile arz talep dengesi bozulursa, iç piyasa bundan olumsuz etkilenecek" uyarasında bulundu.
Rusya'nın ABD, AB, Avustralya, Kanada ve Norveç menşeli gıda ürünlerinin ithalatını 1 yıl boyunca yasaklayıp, Türkiye'den meyve-sebze ithalatını arttıracağını açıklaması, Türkiye'de memnuniyet yarattı. 25 yıldır yaş meyve sebze ihracatı yapan Denizli firması Dilbaz İhracat İthalat şirketinin İşletme Müdürü Sezer Topkara ise, "Putin'in gazına gelinmemesi" uyarısı yaptı.
Rusya'nın uyguladığı gıda vetosunun Türkiye'nin en önemli pazarı olan Avrupa'da olumsuz sonuçlar doğurup, Türkiye'deki iç piyasada da ciddi fiyat artışlarına neden olacağını söyledi. Topkara, "Rusya, gıda vetosunu açıklayıp gözlerin Türkiye'ye çevrilmesine neden oldu, ancak fiyatları serbest bırakmıyorlar. Kapılarını açıp, 'Gelin istediğimiz kadar, istediğiniz paraya satış yapın' demiyorlar. Veto açıklamasının Türkiye için mutlaka olumlu etkisi olacak, ama çok yüksek beklentiler içine girmemek gerekiyor. Rusya'nın tek pazarı Türkiye değil. Putin, Rus halkına pahalı sebze meyve yedirmemek için Çin, Özbekistan, Azerbaycan, Lübnan ve Mısır ile de görüşmeler yapıyor" dedi.
AVRUPA PAZARINDA SIKINTI
Türkiye'nin 2013 yılının ilk 7 ayında en fazla Almanya'ya ihracat yaptığını, Rusya'nın ise ikinci sırada yer aldığını sözlerine ekleyen Topkara, "Rusya'nın veto kararını açıklamasının ardından Avrupa Birliği'nde fiyatlar düştü. Türkiye'deki ihracatçı firmalar büyük zararlar etti. Örneğin, Bursa'da şeftali dalında 2 lirayken, Almanya'da hal satış fiyatı 1.30 liraya geriledi. AB'de meyve ve sebze fiyatları dip yaptı. Avrupa pazarında büyük sıkıntı var. AB, kendi üreticisini destekleme kararı aldı ve ilk etapta üreticisine 125 milyon euro destek yapacak. Bu durum, bizim gibi ihracatçı firmaları fiyat rekabeti anlamında ciddi sıkıntıya soktu. Rusya'nın veto kararının Türkiye için olumlu etkisi mutlaka olacak ama Putin'in gazına gelmemek, temkinli olmak lazım. Rusya'dan esen hava ile arz talep dengesi bozulursa iç piyasa bundan olumsuz etkilenecek. Zira, sırf bu beklentilerden ötürü nar ve ayva gibi kış meyvelerinde, domates gibi sebzelerde ciddi fiyat artışlarının olacağı sinyallerini alıyoruz. Maalesef, bu kış Türk halkı pahalı meyve sebze tüketecek. Ayrıca, Rusya'nın vetosu sadece meyve ve sebzede değil, bu bir gıda vetosu. Kırmızı ve beyaz et, süt ürünleri, bakliyat, alkollü ve alkolsüz içecekleri de kapsıyor. Yakın zaman da AB'ye Rusya'dan otomobil vetosu da gelebilir" diye konuştu.
Topkara, firmalarının yılda 11 milyon euroluk ihracat yaptığını, bu ihracatın da yüzde 90'nını Avrupa'ya gerçekleştirdiklerini söyleyerek, "Rusya'ya bu yıl ihracata kiraz ile başladık, üzüm ile devam ediyoruz" dedi.

FOTOĞRAFLI