Sezgin MADRAN/ÇİNE (Aydın), () - AYDIN'ın Çine İlçesi'nde ahşap palet üreten İsmail Uyar, ihracatçı firmaların ürünlerini yurt dışına gönderirken paletlerini kullandığını, bu nedenle, ihracat yapmamasına rağmen ürettiği paletlerin dünyayı dolaştığını söyledi.
Baba mesleği keresteciliğin palet üretim sektöründe faaliyet gösteren Uyar Palet'in sahibi İsmail Uyar, ihracat yapmamasına rağmen ürünlerini dünyanın her yerini dolaştığını söyledi. 1995 yılında itibaren palet atölyesinde palet üretimine geçtiklerini  belirten İsmail Uyar, Türkiye'de ihracatla doğru orantılı olarak kendilerine gelen talebin de arttığını kaydetti. Geliştirilmiş makine ekip ve ekipmanla üretim yaptıklarını anlatan Uyar şöyle konuştu:
"Tarım Bakanlığı'ndan aldığımız DB (Kabuklu) HT (Kabuksuz) 334 plaka numaramızla uluslararası kuruluşların istediği şartları oluşturduk. 2005-2006 yılından itibaren de bu doğrultuda üretim yapıyoruz. Yıllık 120 bin palet üretiyoruz. Yurt dışına ihracat yapan tüm firmalar ahşap palet kullanıyor. Maden, balık, sebze ihracında bizim paletlerimiz tercih ediliyor. Muğla, İzmir ve Aydın'da çok sayıda müşterimiz var." 
'HAM MADDENİN YÜZDE 75'İ KANADA KAVAĞI'
Paletin hammaddesinin yüzde 75 Kanada kavağı, kalan kısmının da çam tomruğu olduğunu belirten Uyar şunları söyledi:
"Üretimde kavak olması daha az orman tüketimini sağlıyor. Kavak ziraat ağacıdır. Tarlada üretilebilir. 10 dönüme 800 kavak diken, 10 yıl sonra 800 ton ürün alır. Bugünün rakamları ile değeri de 160-170 bin TL. Tek masrafı su ve bakım olur. Kullanım alanı da çok geniş. Çünkü organik pazar giderek büyüyor, plastiğin alternatifi kanada kavağı oldu. Yatağan'da yaygınlaşan bir üretim var. Biz kullanacağımız ürünleri Uşak ve Çanakkale taraflarından müstahsilden temin ediyoruz. Keşke bizim buralarda da üretilse."
ÜRETİMİ ARTIRMA HEDEFİ
Atölyede 10- 12 kişi istihdam ettiklerini kaydeden Uyar, "Ülkemizde belli bir cari açık var. Bunun ihracatla kapatılması gerekiyor. İhracat yoğunlaştıkça palet tüketimi de artacak. Rekabet var ama önümüzün açık olduğunu düşünüyorum. Kazancımız sınırlı olsa da üretim artacaktır. Yıllık üretimimizi 300- 350 bin adete çıkarmak istiyoruz" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI