(Gelişmeler ve geçmiş bilgi eklendi.)
İSTANBUL, 29 Ocak () - Merkez Bankası'nın önümüzdeki hafta erken faiz indirimine gidilebileceği beklentisi ve ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz artırmada kararlı tutumu doları yeni zirveye taşıdı.

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın "faiz indirim" sinyaliyle tırmanışa geçerek 2.39 liraya kadar çıkan dolar, ABD Merkez Bankası'nın "faiz artırım" planında bir değişiklik olmadığına dönük açıklamaları ile 2.40 lirayı da aştı ve 2.4188 lira ile tarihi zirveye çıktı.

Hızlı tırmanışın ardından 2.4040 liraya kadar çekilen dolar, yeniden yükselerek 2.4070 lira dolayında hareket ederken, euro da 2,74 lira sınırına dayandıktan sonra 2.7250 - 2.7300 lira dolayında hareket etmeye başladı.

Dolardaki düşüş borsayı da vurdu Dolardaki hızlı tırmanış Borsa'da da satış getirdi ve güne hafif düşüşle başlayan Borsa İstanbul Endeksi'nin kayıpları ikinci seansta daha da arttı. Borsa İstanbul Endeksi'nin kayıpları yüzde 1.40 buldu ve Endeks 89 bin puan düzeyine kadar indi.

Fed faizi bu yıl artıracak, sabırlı olacak

Fed'in iki gün süren faiz toplantısının ardından yapılan açıklamada, istihdam artışının güçlü ve ekonomideki büyümenin de sağlam bir şekilde sürdüğüne işaret edilerek, faiz artırımının bu yıl yapılacağı, ancak bu süreçte "sabırlı" olunacağı belirtildi.

4 Şubat'ta olağanüstü toplantı olabilir

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, enflasyon raporuru açıkladığı toplantıda, 3 Şubat'ta açıklanacak olan Ocak ayı enflasyonunda "çok sert" bir düşüş olabileceğini ve düşüşün 1 puanın üzerinde olması halinde, 24 Şubat'taki para politikası kurulu toplantısını beklemeden 4 Şubat'ta da toplanarak parametreleri değiştirebileceklerini söyledi.

Geçen yıl Ocak enflasyonu yüzde 1.98

Geçen yıl Ocak ayında yüzde 1.98 ile enflaslonda 2014'ün en yüksek aylık artışı yaşanmıştı. Bu nedenle, 3 Şubat'ta açıklanacak Ocak enflasyonu bu verinin ne kadar altında gelirse, yıllık enflasyon da o kadar aşağıya çekilmiş olacak.