İSTANBUL, 22 Eylül () - Ucuz iş gücü olarak görülen Suriyeli işçilerin Türkiye’nin 'nitelikli üretici' algısına ağır darbe vurduğunu söyleyen Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Cem Negrin, hazır giyimde Suriyeli işçi çalıştırılmasının ihracat için "büyük risk" olduğunu vurguladı.

Yönetim kurulu üyeleri ile birlikte Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi ile görüştüklerini anlatan Negrin, görüşmede sektörün 9 ana sorunu üzerinde durduklarını ve özellikle verimliliği ve Türkiye algısını olumsuz etkilediğini söylediği, "Suriyeli işçi" sorununun acil çözülmesini talep ettiklerini, Ekonomi Bakanlığı'nın da bu konuda 'Hazırgiyim Çalıştayı' düzenleyeceğini anlattı ve ekledi:

"Son dönemde özellikle Suriyeli işçi çalıştırmasından kaynaklı sorunlar yaşıyoruz. İmalatçılar Türk çalışanları çıkarıp, ucuz iş gücü olarak gördükleri Suriyelileri makinelere oturtmaya başladılar. Bu nedenle denetimlerden geçemiyorlar. Zaten aranılan niteliklere sahip az imalatçımız var. Üzerine bir de işçi problemi eklendiğinde çalışılabilecek imalatçı kalmıyor. Hazır giyim ihracatı açısından önemli bir risk olan Suriyeli işçi çalıştırılmasına yönelik bir düzenleme yapılmasını, talep ettik."

"BİRİKEN KDV’LER SGK VE VERGİDEN MAHSUP EDİLSİN"
Negrin, sektörün bir başka önemli sorunu olan birikmiş KDV sorununu da Bakan Zeybekçi ile yaptıkları görüşmede masaya yatırdıklarını belirterek, şöyle devam etti:

"2006 yılında tekstil ve hazır giyimde KDV oranları yüzde 18’den yüzde 8’e indirildi. Bu değişim ile birlikte iç piyasa mal stoku ve yatırım maliyetleri nedeniyle firmalarımızın muhasebesinde yüksek değerde KDV birikti. Ciddi rakamlara ulaşan birikmiş KDV’lerin iade işlemi ve eritilmesi mevcut yasal prosedürler dahilinde imkansız hale geldi. Pasif hale dönüşen bu alacaklar şirketlerimizi  finansal yönden zor duruma soktu. Sayın Bakanımızdan, iadesi mümkün olmayan ve devreden KDV’lerin SGK ve her türlü vergiden mahsup edilebilmesi için düzenleme yapılmasını talep ettik."

"FASONCUNUN KDV SORUMLULUĞU ÜZERİMİZDEN KALKSIN"
Üretim yaptırdıkları atölyelerin tabi olduğu yüzde 8 oranındaki KDV’nin yarısını 2 Nolu KDV Beyanname Uygulaması gereği kendilerinin ödemek zorunda olduğunu ifade eden Negrin, "2 Nolu KDV beyan zorunluluğunun kaldırılmasını istiyoruz. Burada atölyeler kendi paylarına düşen yüzde 4’ü ödemedikleri zaman devlet yüzde 8’in tamamından bizi sorumlu tutuyor. Bu da bizi sıkıntıya sokuyor. KDV’nin tamamını veya yüzde 80’ini biz ödeyelim, fason işlemlerde haksız yere üzerimize yıkılan tevkifat sorumluluğundan da kurtulalım istiyoruz" diye konuştu.

(FOTOĞRAFLI)