Ufuk AKTUĞ/İSKENDERUN (Hatay), () - TÜRKİYE ile Mısır arasındaki, Ro­ Ro seferlerine bağlı karayolunu transit kullanma hakkını içeren anlaşmanın yenilenmemesi üzerine Hataylı ihracaatçı, Mısır'a uğramadan, Süveyş Kanalı üzerinden ilk mallarını Suudi Arabistan'a gönderdi.
Hatay'ın İskenderun Limak Port Limanı'nda ilk sefer için düzenlenen törende 55 Hataylı nakliyeci tarafından kurulan Hatay Ro Ro A.Ş Yönetim Kurlu Başkanı İbrahim Güler ile üyeleri ve ihracaatçılar katıldı. Burada bir konuşma yapan İbrahim Güler, Türkiye ile Mısır arasındaki, Ro­-Ro seferlerine bağlı karayolunu transit kullanma hakkını içeren anlaşmanın yenilenmemesi nedeniyle ne ile karşılaşılacağının kestirilemediği için Mısır'a mal göndermediklerini söyledi. Güler, bugün ilk seferi Mısır topraklarına uğramadan Süveyş Kanalı transit geçilerek Suudi Arabistan'ın Duba Limanı'na gönderdiklerini kaydetti.
Türk TIR'larının Mısır üzeri taşımacılık yaptığı süreçte araç başı 1500 dolar aldığı ve bunun dışındaki ticarette de büyük kazancı olduğuna dikkat çeken Güler şunları söyledi:
"Mısır üzerinde yapılan taşımacılığa baktığımızda bu güzergahımız 22 Nisan'da mutabakatın bitmesinden ötürü kapanmış olan güzergah aslında Türk ihracatına Kuzey Afrika'ya ve körfez ülkelerine Ortadoğu'ya bağlayan bir hattı ve aynı zaman da hem Avrupa, Rusya ve Türk cumhuriyetlerinden gelen transit yükleri de bu iki coğrafyaya bağlayan bir hattı. Biz bu 3 yıl süresi içerisinde yapmış olduğumuz sevkiyatlarda araç başı ortalama Mısır'a geçiş bedeli dahil 1500 dolara yakın bir para bırakıyorduk. Bu döviz girdisine baktığımızda Mısır ekonomisine de katkı sağlıyorduk" dedi.
İRAN HATTINI DÜŞÜNDÜK SIKINTILI
İran üzerinden yükleri göndermeyi düşündüklerini ancak bunun zaman ve maddi kayba neden olacağına karar vererek vazgeçtiklerini anlatan Güler, şöyle konuştu:
"Yaptığımız çalışmalarda Süveyş Kanalı'nın transit geçilmesinin en uygun güzergah olduğunu gördük. Aracımızın İskenderun Limanı'ndan çıkışı Duba'ya ulaşması maksimum 4 gün olacaktı. Bu ihracatçılarımızın özellikle yaş sebze ve meyve ile raf ömrü kısa olan ürünlerimizin pazara varışı çok seri olacak. İhracatçılarımızın Ortadoğu bloğunda yaşamış olduğu pazar kaybının da bir anlamda önüne geçmiş olacağız. Süveyş Kanalı'nın bir tek eksiğinin mevcut koşullara göre araç başına maliyetin 1500 dolar artması. Bu yönden sıkıntılarımız biraz artacak. Biz devletimizin, hükümetimizin nakliyecisini, ihracatçısını ve şoförlerini kaderiyle baş başa bırakmayacağını bu anlamda da bu oluşumun destekleneceği kanaatindeyiz. Hatay Ro Ro olarak kuruldukları günden itibaren 6 ay içerisinde ülke ekonomisine yaklaşık 700 milyon dolar döviz girdisi sağladık."
Konuşmaların ardından TIR'ların yüklendiği Hatay Ro Ro gemisi İskenderun Limanı'ndan Süveyş Kanalı yolu ile Suudi Arabistan'a doğru yola çıktı.

FOTOĞRAFLI