(Ayrıntılar eklendi.)
İSTANBUL, 2  Ekim () - Merkez Bankası, yüksek enflasyona neden olarak gösterdiği gıda grubu fiyatlarındaki yüksek düzeyin bir süre daha devam etme riski olduğu ve dövizlerdeki yükselişin de yakından izlenmesi gereketiği uyarılarında bulundu.

Merkez Bankası, geçen hafta toplanan Para Politikası Kurulu (PPK) toplantı özetlerinde, bugüne kadar hiç tutturamadığı hedeften uzaklaşan yüksek enflasyona neden olarak gösterdiği gıda grubu fiyatlarını bir kez daha "gıda fiyatlarındaki yüksek seyrin enflasyon görünümündeki iyileşmeyi geciktirdiği değerlendirmesinde" bulundu.

BİR SÜRE DAHA DEVAM ETME RİSKİ
PPK toplantı özetinde, gıda grubunda yıllık enflasyonun yüzde 14.44 olduğu ve Ağustos ayında işlenmemiş gıdada yüzde 16.06’ya yükselirken işlenmiş gıdada yüzde 13.15’e ulaştığı anımsatıldı ve "Bu gelişmelerde olumsuz iklim koşullarına bağlı arz yönlü kısıtlar ve Türk lirasındaki birikimli değer kaybı etkili olmaktadır. Bu görünüm altında grup enflasyonundaki yüksek seyrin bir süre daha devam etme riski bulunmaktadır" denildi.

LİRADA DEĞER KAYBININ RİSKİ
Ağustos ayında yüzde 2.94 düzeyine gerileyen enerji grubu yıllık artışının tüketici enflasyonuna olumlu katkı verdiğine işaret edilen PPK özetinde, "Bununla birlikte Türk lirasındaki birikimli değer kaybı enerji grubu enflasyonu üzerinde yukarı yönlü risk oluşturmaktadır. Zayıflayan küresel talebe bağlı olarak düşen uluslararası enerji fiyatlarının ise yukarı yönlü riskleri sınırlandırabileceği değerlendirilmektedir" saptaması yapıldı.

İNDİRİMLİ SATIŞLARIN OLUMLU ETKİSİ
döviz kuru etkilerinin daha gecikmeli bir şekilde hissedildiği dayanıklı ve giyim dışı temel mal grubunda artış eğilimini koruduğu da vurgulanan Merkez Bankası PPK toplantı özetinde, "Giyim fiyatlarındaki indirimin son yılların ortalamasından daha yüksek gerçekleşmesinin de etkisiyle mevsimsellikten arındırılmış verilerle temel mal enflasyonu ana eğilimindeki iyileşme sürmüştür" denildi ve eklendi:

"GIDA FİYATLARI İYİLEŞMEYİ GECİKTİRDİ"
"Özetle, geçtiğimiz yılın ortalarından bu yana Türk lirasında gözlenen birikimli değer kaybının yıllık enflasyon üzerindeki olumsuz etkileri kademeli olarak hafiflemektedir. Ancak Kurul, gıda fiyatlarındaki yüksek seyrin enflasyon görünümündeki iyileşmeyi geciktirdiği değerlendirmesinde bulunmuştur."

"İŞSİZLİK ORANLARI ARTIŞ GÖSTERDİ"
Haziran döneminde mevsimsel etkilerden arındırılmış verilerle işsizlik oranlarının bir önceki döneme göre artış gösterdiği de vurgulanan PPK özetlerinde, "İşsizlik oranlarının yükselmesi tarım dışı istihdamdaki zayıf görünümden kaynaklanmıştır. İşgücündeki artış sürerken, inşaat ve sanayi sektörlerinde gözlenen istihdam kayıplarının etkisiyle tarım dışı istihdam Mayıs-Haziran dönemlerinde sınırlı da olsa gerilemiştir" denildi.

"GÜVENDE HENÜZ TOPARLANMA YOK"
Finansal koşulların daha az sıkı hale gelmesi ve yurt içi belirsizliklerin azalmasının da desteğiyle özel kesim talebinde ılımlı ve kademeli bir toparlanma beklendiğinin de altı çizilen PPK özetlerinde, "Bununla birlikte, zayıflayan küresel talep, küresel para politikalarına ilişkin belirsizlikler ve tüketici ve yatırımcı güveninde henüz güçlü ve istikrarlı bir toparlanmanın başlamaması büyüme üzerindeki aşağı yönlü riskleri canlı tutmaktadır" denildi ve şu saptama yapıldı:

"Kurul, 2015 yılında enflasyonda bu kanaldan önemli bir düşüş alanı olduğuna dikkat çekmiştir. Bununla birlikte, ikincil etkilerin ve son dönemde döviz kurunda yaşanan oynaklığın yakından izlenmesi gerektiği vurgulanmıştır."

BEKLENTİLER VE FİYATLAMA DAVRANIŞLARI
"Gıda fiyatlarındaki yüksek seyir enflasyon görünümündeki iyileşmeyi geciktirmektedir" görüşünün yinelendiği PPK özetlerinde, "Enflasyonun ulaştığı yüksek seviyeler orta vadeli beklentileri olumsuz etkilemekte ve fiyatlama davranışlarına dair riskleri artırmaktadır" uyarısı yapıldı ve "Kurul, enflasyon beklentilerini, fiyatlama davranışlarını ve enflasyonu etkileyen diğer unsurları yakından izleyecek ve enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar getiri eğrisini yataya yakın tutmak suretiyle para politikasındaki sıkı duruşu sürdürecektir" denildi.

KÜRESEL BELİRSİZLİKLER MALİYE POLİTİKALARI
Son dönemde finansal piyasalarda küresel para politikalarına dair belirsizliklerin devam etmekte olduğu da vurgulanan PPK özetleri şöyle devam etti:

"Kurul, maliye politikasına ve vergi düzenlemelerine ilişkin gelişmeleri enflasyon görünümüne etkileri bakımından yakından takip etmektedir. Maliye politikasının söz konusu çerçeveden belirgin olarak sapması ve bu durumun orta vadeli enflasyon görünümünü olumsuz etkilemesi halinde para politikası duruşunun da güncellenmesi söz konusu olabilecektir."