İstanbul, 28 Mart () - Ergene Consulting & HGA Group Türkiye Danışmanlarından Onur Özgödek, matematik ve sosyal becerilerin aynı anda kullanıldığı becerilerin değer gördüğünü ve devinim yarattığına dikkat çekerek, "Gelecek ‘matematik ve sosyal becerileri aynı anda kullanan’ şirketlerin olacak" uyarısında bulundu.
Üst Düzey Yönetici Temini ve İK Danışmanlığı alanında ülkemizin önde gelen şirketlerinden Ergene Consulting & HGA Group’un düzenlediği, başarılı şirketler için her zaman önemli bir gündem maddesi olan “Yetenek, Elde Tutmak ve Sürdürülebilir Bağlılık” konulu toplantı ve panelde “Türkiye’nin En iyi İK Uygulamalarını” gündeme taşındı. 30’dan fazla  şirketin insan kaynakları direktörleri katıldı. Yarım gün süren ve farklı fikirlerin tartışıldığı interaktif toplantıya çeşitli sektörleri temsil eden ve aralarında Unilever, Nestle, Vodafone, Ford Otosan, EnerjiSA, LCWaikiki, Shaya Group (Starbucks), İpekyol ve Atlas Global gibi Türkiye’nin önde gelen 30’dan fazla  şirketin insan kaynakları direktörleri katıldı.
Ergene Consulting & HGA Group Türkiye Başkanı Murat Ergene’nin moderatörlüğünü üstlendiği toplantıda, EnerjiSA İnsan Kaynakları ve Kurumsal Yetkinlikler Başkanı Hakan Timur, Ford Otosan İnsan Kaynakları Direktörü Nursel Ölmez Ateş ve Unilever İnsan Kaynakları Direktörü Ülfet Baykent Uysal,  şirketlerinde uygulanan çalışan bağlılığı konusundaki en iyi uygulamaları ve deneyimlerini paylaştılar. Performans, mutluluk, başarı ve güce ışık tutan gerçeklik Dünyanın dört bir yanında aldığı eğitimlerle birçok farklı teknik ve bilimsel yaklaşımı, modern tıp bilgisiyle sentezleyen ve etkin bir tedavi ekolünü benimseyen ünlü yazar Metin Hara ise toplantıda “performans, mutluluk, başarı ve güce ışık tutan gerçeklikte yılmayan kahramanın sadece kendimiz olduğunu” anlattı.
Stresi yöneten değil, stresin olmadığı bir davranış halinin deneyimlendiği toplantı, Metin Hara’nın pratik ve bilimsel yöntemlerin iş hayatına nasıl uyarlanabileceği temalı workshop’u ile devam etti. Çalışan bağlılığı nasıl artırılır? Toplantının açılış konuşmasını yapan Ergene Consulting & HGA Group Türkiye Başkanı Murat Ergene, 95 bin çalışanın temsil edildiği bir topluluk karşısında konuşmaktan son derece mutluluk duyduğunu belirtti. Bütün dünyada bugün sosyal demografik değişimin göbeğinde iş yapış biçimlerinde yaşanan değişimin yaşandığına dikkati çeken Murat Ergene, “çalışan bağlılığı nasıl artırılır” konusunu irdelediği konuşmasında, iş hayatının yeni şartlarından birisinin esneklik olduğunu belirtti. Matematik ve sosyal becerilerin aynı anda kullanıldığı beceriler Onur Özgödek de konuşmasında, World Economic Forum’un raporunu kaynak göstererek, çalışanların her endüstrinin ihtiyaç duyabileceği transfer edilebilen becerilere sahip olmasının iş değiştirmek için kendilerine avantaj sağladığını vurguladı.
Özgödek, Harvard  Üniversitesi Profesörü David Deming’in, 1980-2012 yılları arasında piyasada rağbet gören işleri gösteren analizinde, matematik ve sosyal becerilerin aynı anda kullanıldığı becerilerin değer gördüğünü ve devinim yarattığını söyledi. "IQ ve EQ’nun birlikte kullanıldığı uzmanlıklar öne çıkacak" Geleceğin çok yönlülükte olduğuna dikkati çeken Özgödek, araştırmada matematik odaklı uygulamaların iş kaybına uğradığı sonucuna dikkati çekti.
Aynı araştırmaya göre, duygusal zekanın ağırlıklı olduğu işlerdeki kişi sayısı fazlalığından oluşan ücret düşüklüğü, işe duyulan rağbeti olumsuz yönde etkilerken, matematiksel zekaya dayanan işlerin, yapay zeka ile ortadan kalkabileceğini vurgu yapan Özgödek, IQ ve EQ’nun birlikte kullanıldığı uzmanlıklar olan finansal yönetim, bilgisayar mühendisliği, yönetim mühendis uzmanlığı ve audit yapan uzmanlıkların öne çıkacağına dikkati çekti. Unilever: Anneler süt izinlerini part time çalışarak geçirebiliyor
Unilever İnsan Kaynakları Direktörü Ülfet Baykent Uysal da konuşmasında, performansın ölçüldüğü bazı sistemleri olduğu için, esnek çalışma saatleri uygulamasında çalışan neredeyse oradan işlerini sürdürebildiğini söyledi. Şirkette doğum izni ve anneliğin desteklenen konulardan bir diğeri olduğuna değinen Uysal, süt izinlerini part time çalışarak geçirmek isteyen anneler için ofis dışında veya evde bazı uygulamaları olduğunu söyledi. Unilever Türkiye’nin bütün bölge için merkezi konumu nedeniyle çok sayıda üst düzey yöneticinin Türkiye merkezli çalıştığını dile getiren Uysal, bu nedenle de bilgi alışverişlerinin ve toplantıların online yapıldığını ifade etti.
Ülfet Baykent Uysal, yaz saati uygulaması ile de hafta içinde her gün bir saat fazla çalışanların, yaz dönemi boyunca Cuma günleri öğlen işten çıkma esnekliklerinin olduğunu belirtti. İK uygulamalarından birisinin de mümkünse cuma günlerine toplantı koymadıklarını dile getiren Uysal, bir diğer uygulamanın da, okulların açıldığı ilk gün çocuğu olanların işe gelmeme esnekliği olduğunu söyledi. Ford Otosan: Psikolojik temelli liderlik eğitimleri veriliyor Ford Otosan İnsan Kaynakları Direktörü Nursel Ölmez Ateş de konuşmasında, üç yıl önce “iyiyi gör” temasıyla, pozitif psikoloji temelli çalışan bağlılığı modelini hayata geçirdiklerini söyledi.
Bu çalışma ile hedeflerinin pozitif duyguları çalışanların içinde yeşertmek olduğunu belirten Nursel Ölmez Ateş, "Çalışanlarımıza neyi takdir ettiklerini ve onlar için neyin iyi olduğunu soruyoruz. Pozitif duyguları barındıracak ve takdire dayalı sorgu dediğimiz bir yöntemle, psikolojik temelli liderlik eğitimleri veriyoruz” diye konuştu. Enerjisa’da çalışan bağlılığı yüzde 65 Enerjisa İnsan Kaynakları ve Kurumsal Yetkinlikler Başkanı Hakan Timur da konuşmasında, turnover’dan çok, geri dönen müşteriye odaklanmanın önemini vurguladı ve ekledi:
"Sizden alışveriş yapan müşteri, geri dönüp tekrar alışveriş yapıyor mu? Aynı bakışla, ayrılan çalışanlarınızın ne kadarı geriye dönüp sizinle tekrar çalışmak istiyor? Bu yöne bakmak gerektiğini düşünüyorum."
Enerjisa’da çalışan bağlılığının yüzde 65 ile Türkiye ortalamasının çok üzerinde olduğunu belirten Hakan Timur konuşmasında, şirket olarak hayata geçirdikleri uygulamalara da yer verdi. (Fotoğraflı)