Amerika ve AB ile Rusya, Ukrayna krizinden dolayı ticari olarak karşılıklı ambargolar uyguluyor. Bunun en somut örneklerinden biri ise enerji alanında yaşanmakta. Bugün açıklanan Gazprom birinci çeyrek karı Rusya için olumsuz bir tablo ortaya çıkardı. Rusya'nın milli petrol şirketi Gazprom'un birinci çeyrek kârı yüzde 41 düşerek 6.19 milyar dolara geriledi... Bu rakam AB ülkeleri ile Rusya arasında yaşanan doğalgaz ambargosunun ilk somut verisi olarak gösterildi.

Amerika ve Avrupa Birliği’nin Rusya’ya yönelik uyguladığı ekonomik ambargolar Rusya’nın en büyük enerji şirketlerinden Gazpromu vurdu. Gazprom’un ilk çeyrek net kârı yüzde 41 düşerek 6.19 milyar dolara geriledi. Şirket yaptığı açıklamada 2014 yılının ilk çeyreğinde operasyon maliyetlerinin ise yüzde 14.7 arttığını açıkladı. Uzmanlar, şirketin gelirlerinin yılın ilk çeyreğinde yüzde 7 artmasına rağmen karında görülen düşüşün beklentilerin üzerinde olduğunu vurguluyor. Rusya'nın doğalgaz şirketi Gazprom, ülkenin doğalgaz rezervlerini yurt dışına pazarlayan tekel konumunda bulunuyor.

Ukrayna'nın doğusunda yaşanan kriz nedeniyle Batılı ülkelerin Rusya'ya uyguladığı yaptırım listesinde bu şirketin de ismi yer alıyor. Avrupa’nın tükettiği toplam doğalgazın yaklaşık yüzde 30'u Rusya tarafından sağlanırken, bu gazın yaklaşık yüzde 60’ı da Ukrayna’dan geçen boru hatları aracılığıyla taşınıyor.

TÜRKİYE DE TEST YAPMALI

Öte yandan Rusya ile AB arasındaki doğalgaz restleşmesi devam ederse bundan en çok etkilenecek ülkelerden biri ise Türkiye olabilir. Eğer Rusya Avrupa bölgesine doğalgaz vanalarını kaparsa Türkiye, Polonya ve Finlandiya gibi ülkelerde ciddi anlamda doğalgaz sıkıntısı yaşanacak. Uzmanlara göre Türkiye'nin de doğalgaz yokluğuna karşı yapılan stres testlerini yapması gerekiyor.