GAZİANTEP, () - GAZİANTEP'ten Kasım ayında yapılan ihracat geçen yılın aynı ayına oranla yüzde 2,8 düşüşle 589 milyon 977 bin dolar olarak gerçekleşti. Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Adil Konukoğlu, ihracattaki gerilemenin önlenmesi için hükümetin sanayi ve ihracat odaklı reform sürecini hayata geçirmesi gerektiğini söyledi.
Adil Konukoğlu, aylık ihracata göre Ocak-Kasım 2015 döneminde Gaziantep ihracatının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4,2 oranında gerileyerek 5 milyar 770 milyon 717 bin dolar olduğunu buna rağmen en fazla ihracat yapan ilk 10 il arasında 5'inci sıradaki yerini koruduğunu ifade etti. Dünya mal ticaretindeki gerileme, düşük emtia fiyatları ve paritedeki düşüşten ihracatın olumsuz etkilendiğini dile getiren Konukoğlu, yakın komşu ülkeler ve Ortadoğu'da yaşanan siyasi çalkantıların yanı sıra Rusya ile yaşanan gerilimin önemli sıkıntılar yarattığını belirterek, "Gaziantep daha fazla ihracat yapabilme kapasitesine sahip. Ancak, Irak ve çevre ülkelerde yaşanan siyasi krizler sonucunda istediğimiz artışları yakalayamadık. İhracatımızı yeniden eski temposuna kavuşturmak için tüm ihracat ailesi olarak var gücümüzle çalışıyoruz" dedi.
Dünya piyasalarındaki zorlu süreci en az hasarla atlatabilmek için ihracatçılara verilecek desteklerin önemli olduğunu vurgulayan Konukoğlu, şöyle dedi:
"1 Kasım seçimleriyle tarihi bir fırsat yakaladık. Hükümetimizden, bu yeni dönemde sanayi ve ihracat odaklı bir reform sürecini hızla hayata geçirmesini bekliyoruz. İhracatçılarımızın dünya pazarlarında rakipleriyle aynı koşullarda yarışabilmesi için gerekli devlet destekleri artırılmalıdır. Hedef pazarlara yönelik özel desteklerin yolu açılmalı, finans olanakları genişletilmelidir. Diğer yandan düşüşe, ekonomik değeri yüksek ürünlerde ihracat artışını sağlayarak karşı koymak gerekiyor. Bunun için yüksek katma değerli ürünlerin ihracatına etkin bir teşvik verilmelidir. Bu süreçte bizler, ihracatın ekonomik büyümeye katkısını artırmak için mücadelemizi sürdüreceğiz."
Konukoğlu, Rusya ile son dönemde yaşanan krizin ekonomik ilişkileri dalgalandıracağını ancak zamanla normale döneceğini de sözlerine ekledi.

FOTOĞRAFLI