FORD'un Türk mühendisleri tarafından tasarlanan 'Courier' modelinin üretildiği Ford Otosan Yeniköy Fabrikası yöneticileri Kocaeli basını ile bir araya geldi. Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün, ticari araç hedefleri doğrultusunda büyümelerini sürdürdüklerini ve tesisiı kurdukları yıllarda yıllık üretimin kapasitesi 110 bin adet olan hedeflerini geliştirerek 415 bine çıkarttıklarını söyledi.
Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün, Yeniköy Fabrikası'ndaki tanıtım gezisi ardından Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Candan Günel, Mali İşler Genel Müdür Yardımcısı Oğuz Toprakoğlu,İnsan Kaynakları Dikerektörü Nursel Ölmez Ateş'in katıldığı toplantı yaptı. Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün ticari araç hedefleri doğrultusunda büyümelerini sürdürdüğünü belirterek söyle dedi:
"Şirketin büyüme planlarını yaptığmız 1990'lı yıllarda Fordun Koceli'de ticari araçları üretim merkezi olmasını hedefledik. O hedefi mükemmel bir şekilde gerçekleştirip üzerine ilave yaptık. Aynı zamanda geliştirme merkezine getirdik. 1300 mühendis ile Gebze ve Koceli'nde AR-Ge'yi burada yapıyoruz. Courier modelide arkadaşlarımız tarafından yapılmış bir proje. Şu anda büyüme planlarımızda ticari araç var. Fabrikayı kurduğumuzda Yılda 110 bin araçlık hedefle yol çıktık. Yeniköy Fabrikası ile birlikte kapasitemizi Koceli'nde 400 bin araca, İnönü Fabrikası ile birlikte 415 bine çıkarttık. O günki hedefimiz 110 bin araç kapasitesini 415 bine çıkarttıkmış olduk. Yürdüğümüz yol o tarihte çizdiğimiz yol. Otomobille ilgili bir projemiz şu anda yok. Ticari araç yönündeki büyüme planlarımız devam ediyor. En büyük ihracatımız üretimin yüzde 80 hatta yılın belli aylarında yüzde 85'e çıkan üretimin çoğunluğu Avrupa'ya gidiyor. Şu anda Güneydoğu'daki komşu ülkelerle yaşanan problemler o tarafı etkilemiyor. Aynı zamanda Türkiye'den oradaki ülkelere yaptığımız araç ihracatı var. Özellikle kamyonlardan bahsediyorum. O taraf etkilenmiş durumda. Onun dışında Türkiye'nin Güneydoğusu ile ilgili ticaretle ilgili sıkıntılar var. Van, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay buradaki kamyon satışları çok ciddi miktarlarda etkilendi. Eskiden açık olan Suriye, Irak kapılarından ciddi bir ihracat vardı. O ihracatlar bu olayların başladığında biraz zayıfladı şimdi ise neredeyse sıfıra geldi. Gelecekle ilgili çok kötü senaryolar olacağını tahmin etmiyorum."
"ELEMAN BULMAKTA GÜÇLÜK ÇEKİYORUZ"
Ford Otosan olarak Kocaeli'nde eleman bulmakta güçlük çektiklerini söyleyen Yenigün, eleman alarak hala büyüme planları yaptıklarını vurgularken, "Son dönemde eleman bulmakta güçlük çekiyoruz. Kocaeli sanayi merkez olması nedeniyle galiba çok iş var. Biz lise ve teknik lise mezunu eleman almaya devam ediyoruz. 10 bin kişiye yaklaşan bir aile olmak istiyoruz. Önümüzdeki yıl sonuna kadar 10 bin kişi olmayı hedefliyoruz" dedi. 

FOTOĞRAFLI