İstanbul, 30 Eylül () - Kurumsal Yatırımcı dergisinin düzenlediği "Fon Yöneticileri Üç Aylık Beklenti Anketi" yılın son çeyreğinde enflasyon, büyüme ve döviz kurunun fon yöneticileri tarafından yakından izleneceğini gösterdi. Kurumsal Yatırımcı Dergisi'nin anketi, Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD) üyelerinden 27 fon yöneticisinin katılımıyla 22-29 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirildi. Fon yöneticileri anketi, son çeyrekte üç ekonomik göstergenin yakından izleneceğini gösterdi: Enflasyon, büyüme ve döviz kuru.  ABD faiz artırım kararlarının yine en önemli belirleyici olduğunu ortaya koyan anket sonuçlarına göre, son çeyreğin yatırım aracı yine açık ara hisse senedi olacak. En iyi piyasa performansının da gelişmekte olan piyasalarda gerçekleşmesi bekleniyor. Anket sonuçlarına göre, fon yöneticileri son çeyrekte, hem altında hem de petrolde yükseliş bekliyorlar. Buna göre, in iyi performans görülebilecek fon grupları ise, hisse senedi, borçlanma araçları, değişken fonlar ve kıymetli madenler fonları olarak sıralandı. Kasım ayında yeni başkanını seçmeye hazırlanan ABD’de, bir yandan da ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz artırımına yönelik beklentiler hakim olmaya başladı. Ankete katılan fon yöneticilerinin yarısından fazlası, son çeyrekte yatırım kararlarında bunun en belirleyici faktör olacağını bekliyor. Katılımcıların yüzde 33’ü de siyasi gelişmelerin önemli bir faktör olacağını belirtti. Fon yöneticilerinin en cazip bulduğu yatırım aracı yılbaşından bu yana değişmedi: Hisse senedi. Dördüncü çeyrek anketi katılımcılarının yüzde 59’u hisse senedini seçerken, en yakın takipçi yüzde 15 ile Altın oldu. Yeni mevzuatta yer alan fon kategorilerine göre değerlendirilen anket katılımcılarının dördüncü çeyrek tercihleri, Hisse Senedi Fonları, Borçlanma Araçları Fonları, Değişken Fonlar ve Kıymetli Madenler Fonları oldu.
Katılımcıların en fazla üç fon türü belirttiği ankette, hisse senedi fonlarını tercih edenlerin oranı yüzde 52, borçlanma araçları fon türünü işaretleyenlerin oranı yüzde 37, değişken fonlar ve kıymetler madenlerin ise aynı oranda, yüzde 30 oldu.
Hisse senedinin en favori yatırım aracı olduğu 2016 yılı anketlerinde, bankacılık sektörü hisseleri de fon yöneticilerinin borsada en fazla tercih ettiği sektör oldu.
Son çeyrek beklentilerinde, bankacılık sektörünü perakende sektörü hisseleri takip etti. Otomotiv ve gayrimenkul yatırım ortaklıkları bu iki sektörün ardından geldi.
(Tablo)