NİŞANTAŞI Üniversitesi Bankacılık ve Sigortacılık Bölümü Öğretim Görevlisi Kutay Gözgör, FED'in Eylül ayında bilanço küçültmeye başlayabileceğini söyledi.

Amerika Merkez Bankası (FED) merakla beklenen faiz kararını açıkladı. FED, faiz oranlarında herhangi bir değişiklik yapmayarak yüzde 1- yüzde 1,25 olan faiz koridorunu korudu. FED başkanı Janet Yellen basın toplantısı gerçekleştirmezken, toplantı metninde yer alan ifade değişiklikleri takip edildi. Nişantaşı Üniversitesi Bankacılık ve Sigortacılık Bölümü Öğretim Görevlisi Kutay Gözgör, FED'in faiz kararına ilişkin açıklamalarda bulundu.Toplantı metninde çok büyük değişiklik olmadığını fakat bilançonun küçültme süreci ve enflasyon oranına yapılan vurgunun ön plana çıktığını gördüklerini belirten Gözgör,"FED, daha önce bilanço küçültmenin 'bu yıl içinde' başlayacağını ifade ederken, dünkü toplantı da bu ifadeyi 'kısa bir süre içinde' şeklinde değiştirdi. Bu değişiklik sonrası bilançonun küçültme sürecinin Eylül ayında başlamasın bekleyebiliriz. Ancak, bu sürecin yavaş olmasını bekliyoruz" dedi.

"FED TEMKİNLİ ADIMLAR ATMAYA DEVAM EDECEK"

 Öte yandan FED'in enflasyon oranının yüzde 2 olan hedefinin bir miktar altında olmaya devam edeceğinin öngörüldüğünü aktaran Gözgör, "Enflasyon oranına yönelik bu ifade piyasalar tarafından FED’in yavaş faiz yükseltebileceği şeklinde yorumlandı. Genel olarak baktığımızda FED, temkinli bir şekilde adımlar atmaya devam edecek. Özellikle bilanço küçültme sürecinin yavaş olacağına yönelik söylemler piyasalarda oynaklığın yükselmesini engelleyebilir. Bu beklenti de Türk Lirasının da içinde bulunduğu gelişmekte olan ülke para birimlerine olumlu yansıyacaktır. FED kararı sonrası TL bir miktar değer kazanırken BİST 100 endeksi rekorlarına devam ediyor. FED’e yönelik gelişmeler takip edilmeye devam edecektir. FED’in Eylül ayı toplantısı yeni bilgiler elde etmemiz açısından önemli olacaktır" diye konuştu.