Deniz Kılınç / İstanbul, 17 Mayıs () – Euro Bölgesi çekirdek tüketici fiyatları Nisan’da, geçen yılın aynı dönemindeki yüzde 1.2 düzeyinden yüzde 1.3’e yükseldi.
Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat) verilerine göre, Nisan’da aylık bazda çekirdek Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) beklentilere paralel olarak yüzde 0.9 oldu. TÜFE Nisan’da yıllık bazda yüzde 1.7 olurken, aylık bazda da Mart ayındaki yüzde 1.0 düzeyinden yüzde 0.7’ye geriledi. Avrupa Birliği (AB) geneline bakıldığında da enflasyon Nisan’da yüzde 0.7 artışla yüzde 1.6 düzeyinden yüzde 1.9’a yükseldi.
Tüketici fiyatlarının yanında Eurostat ayrıca, Euro Bölgesi inşaat üretiminin Mart’ta geçen aya göre yüzde 0.3 düştüğünü duyurdu. Verilere göre AB genelinde inşaat üretimi de Şubat ayına göre Mart’ta yüzde 0.7 azaldı.
İnşaat üretimi Euro Bölgesi’nde Mart ayında yıllık yüzde 6.3, aynı dönemde AB’de de yüzde 5.8 arttı. Verilere göre Mart ayında bina inşaatı aylık bazda yüzde 0.6 azalırken, mühendislik yapıları ise yüzde 0.4 arttı. Bu dönemde ayrıca AB genelinde bina inşaatı yüzde 0.7, mühendislik yapıları da yüzde 0.2 azaldı.
Euro Bölgesi’nde Mart ayında İnşaat üretiminde en düşük düzeyler yüzde eksi 6.1, yüzde eksi 2.5 ve yüzde eksi 1.9 ile sırasıyla Slovenya, Macaristan ve Birleşik Krallık’ta görülürken, inşaat üretiminin en fazla olduğu ülkeler ise yüzde 2.4, yüzde 1.8 ve yüzde 1.0 ile Çekya, Romanya ve Almanya oldu.