Erzurum Büyükşehir Belediyesi'nin, Türkiye'nin en büyük ve modern et entegre tesislerinden birisini yaptırıp, EBK'ya teslim etme kararı besicileri sevindirdi.

600 bin büyükbaş hayvan varlığıyla ülke sıralamasında birinciliği elinde bulunduran Erzurum’a yeni et entegre tesisleri yaptırılacak. Erzurum Büyükşehir Belediyesi, Kombina semtindeki EBK'ya ait alanda kentsel dönüşüm kapsamında bin 200 konut üretecek. Büyükşehir Belediyesi, EBK'dan aldığı araziye karşılık Ilıca Kayapa köyü mevkiinde 64 bin dönüm alan üzerinde yeni ve modern bir tesis yaparak söz konusu kuruma devredecek. Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler, Türkiye'nin en modern et entegre tesisinin 24 Nisan günü ihalesinin yapıldıktan sonra 2013 yılında hizmete gireceğini söyledi. Küçükler, tesisin hizmete girmesiyle birlikte Ankara'nın doğusundaki bütün illerin büyük ve küçükbaş hayvanlarının burada kesileceğini kaydetti.

Erzurum'da her yıl 600 bin büyükbaş hayvanın yetiştirildiğinin ve bunların 300 bininin canlı veya kargas olarak batıdaki illere gönderildiğine dikkat çeken Küçükler, "Besici ve çiftçimiz büyük zorluklarla yetiştirdiği 300 bin büyükbaş hayvanı ortalama bin liraya batıdaki illere satıyordu. Batıdaki imalatçılar ise bin liraya aldığı hayvanı 15 günde çeşitli şekillerde işleyip pazara 2 bin liraya sunuyor. Bu da çiftçimizin yılda 300 bin lira ekonomik kaybına neden oluyordu. Yaptıracağız yeni EBK et entegre tesisiyle çiftçi ve besicimiz parası artık şehir dışına çıkmayıp şehrde katma değer olarak geri dönecek. Ayrıca yeni EBK tesisleriyle birlikte yan sanayi de güçlenecek. Bu tesislerimizde en az 500 hemşehrimiz istihdam edilecek.Et entegre tesisinde Erzurum markasıyla tesisinde kavurma, sucuk, üretilip iç pazara sunulacak. Bu sayede Erzurum marka ürüne kavuşacak." dedi.

HINISLIOĞLU: ET ENTEGRE TESİSLERİ LOKOMOTİF GÜÇTÜR

Erzurum Ticaret Borsası (EBB) Yönetim Kurulu Başkanı Hakkı Hınıslıoğlu, geçmişten beri farklı nedenlerden dolayı yapımına bir türlü başlanılamayan ve EBB ile EBK arasında yapılan anlaşma gereği hayata geçirilecek et entegre tesisinin Erzurum için şans olduğunu söyledi. Hınıslıoğlu, et entegre tesislerinin hizmete girmesiyle hem yetiştiricilerin hem de vatandaşın kaliteli hizmet alacağına dikkat çekerek, "Bir dönem hayvancılık sektörünün en önemli ayağını oluşturan Erzurum, gelecek sene hizmete girecek olan et entegre tesisleriyle ülkenin önemli merkezlerinden birisi olmaya aday. Çünkü modern et entegre tesislerine sahip illerin kalkınmasında hayvancılık lokomotif güçtür. Ticaret Borsası olarak yapılacak yeni tesisleri önemsiyoruz. Ülke, bölge ve ilimiz hayvancılığına önemi katkı sağlayacaktır. Besici hayvanını gerçek değeri üzerinden satacak ve süt, dericilik gibi yan sanayi de ivme kazanacaktır. Erzurum Büyükşehir Belediyesi ile EBK arasında imzalanan protokole göre yapılacak olan Et Entegre Tesisi, Besi üreticilerine umut kapısı olmuştur." şeklinde konuştu.

HARMANDAR: KAZANCIMIZ CEBİMİZDE KALACAK

Erzurum Ziraat Odası Başkanı Mücahit Harmandar, Erzurum Büyükşehir Belediyesi’nin yaptıracağı tesisin şehrin ekonomisine katma değer kazandıracağını söyledi. Harmandar, yeni EBK tesislerinin hizmete girmesiyle çiftçi ve besicinin yetiştirdiği hayvanın gerçek değeri üzerinden satın alınacağını söyledi. Çiftçi ve besicilerin kazancının et entegre tesislerinin hizmete girmesiyle cebinde kalacağına vurgu yapan Harmandar, “Yılda 600 bin büyükbaş hayvan üretiyoruz. Ancak hayvancılıktan para kazanamıyoruz. Çünkü yetiştirdiğimiz büyükbaş hayvanların üçte birini Kurban Bayramı arifesinde batıya gönderiyoruz. Çektiğimiz sıkıntıların ekonomik karşılığını biz alamazken, bizden hayvanı satın alan batıdaki işletme sahipleri bizim üzeremizden iyi para kananıyor. Kurulacak et entegre tesisi ile hayvanımız değer kazanacak, bizimde kazancımız cebimizde kalacak.”

ILICALI: BESİCİ KAZANACAK

Doğu Anadolu Besiciler Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Ilıcalı, 1957 hizmete giren Erzurum EBK’nin ekonomik ömrünü tamamladığını söyledi. Ilıcalı, Büyükşehir Belediyesi’nin EBK Erzurum tesislerini arsa karşılığında yenileyecek olmasının besici ve çiftçiler adına sevindirici olduğunu dile getirdi. Modern bir et entegre tesisinin yapılmasıyla Erzurum’dan Pınar, Aytaç, Maret gibi markalara rakip ürünlerin çıkabileceğine işaret eden Nazmi Ilıcalı, “Maalesef EBK’lar teknolojilerini yenileyemediği için büyük firmalarla rekabet edemedi. Büyükşehir Belediyesi’nin yaptırıp EBK’ye devredeceği tesisler sayesinde besici ve çiftçinin malı para edecek. Besici kazanacak. Bölge insanı ve Türkiye kazanacak. Çünkü EBK çiftçi ve besicilerin lehinde önemli bir denge unsuru. Bu tesisleri Erzurum’a ve bölge çiftçisine kazandıracak olan Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler’e ve diğer yetkililere besici ve çiftçiler adına teşekkür ediyorum."