İSTANBUL, 1 Ekim () - Makina Mühendisleri Odası (MMO), elektrik ve doğalgaza yapılan zamların, bu enerji girdilerini kullanan tüm sektörlerde yeni fiyat artışlarına neden olacağını ve şimdiden yüzde 10'a varan enflasyonu daha da artıracağını açıkladı.

TMMOB Makina Mühendisleri Odası'nın, doğalgaz ve elektriğe yapılan zamlarla ilgili açıklamasında, "Doğalgaz, elektrik ve bu enerji girdisini kullanan sektör ürünlerine yeni zamlar kapıda" denildi.

Açıklamada, konutlarda doğalgaz metreküp fiyatının Ankara ve İstanbul'da 1.18-1.20 TL düzeyine yükseleceği ifade edilirken, "Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanının yapılan bu zammın üç ay süreyle geçerli olacağını söylemesi, Ocak ayında yapılacak yeni zamların habercisidir" uyarısı da yapıldı.

"YENİ FİYAT ARTIŞLARINA DA NEDEN OLACAK"
Son yapılan yüzde 9 zamla, 2008 yılı başından bu yana değişik elektrik tüketici grupları için fiyatların yüzde 79 ile 109 aralığında arttığına dikkat çekilerek, konutlarda artışın yüzde 109 düzeyine çıktığı vurgulandı.

Elektrik üretiminin yarısına yakınının doğalgaza dayalı olması nedeniyle, 1 Ekim'de yapılan doğalgaz zammının, önümüzdeki aylarda elektrik fiyatlarına da yansıyacağı belirtilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Diğer yandan elektrik tarifelerinin değişik kalemlerinde özelleşen dağıtım şirketleri lehine yapılan değişiklikler de yeni zamların gerekçesi olacaktır. Elektrik ve doğalgaza yapılan zamlar, bu enerji girdilerini kullanan tüm sektörlerde yeni fiyat artışlarına da neden olacak ve şimdiden yüzde 10'a varan enflasyonu daha da artıracaktır."
 
DOĞALGAZA DAYALI SANTRALLER ARTIYOR
MMO'nun  açıklamasında, doğalgazda lisans alıp, yatırımlarını süren santralların kurulu gücünün 15 bin 551.58 megavat olduğu belirtilerek, "Başvuru, inceleme-değerlendirme ve uygun bulma aşamasındaki santralların kurulu gücü ise 31 bin megavattır. Lisans iptali için başvuran toplam 9 bin 692 megavat gücündeki projeler düşüldüğünde bile, proje stoku 37 bin megavata ulaşabilecektir" denilerek şu ifadelere yer verildi:

"Bu kapasiteye mevcut doğalgaz santrallarının 25 bin 538 megavat gücü eklendiğinde, doğalgaza dayalı elektrik üretim santrallarının kurulu kapasitesi 72 bin megavata ulaşabilecektir. Bu rakam, Temmuz sonu itibariyle 67 bin megavat olan toplam kurulu güçten daha fazladır. Sektörü değerlendiren uzmanlar, bu proje stokunun abartılı olduğunu, ancak üçte birinin gerçekleşebileceğini, projelerin büyük çoğunluğunun finansman bulamama gibi nedenlerle iptal olacağını ifade ediyor."

DOĞALGAZIN ELEKTRİK ÜRETİMİNDEKİ PAYI
Doğalgaz santral projelerinin yalnızca üçte birinin gerçekleşmesi ve gaz santrallarının kurulu gücünün 37 bin megavata ulaşması halinde, gaz yakıtlı santralların gereksineceği yıllık gaz ihtiyacının yaklaşık 50 milyar metreküpü aşabileceği ve bu rakamın 2013 gaz tüketiminden fazla olduğu aktarıldı.

Yapılan değerlendirmede, elektrik üretiminde doğalgaz ve ithal kömüre bağımlılık azaltılmadığı, yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarına ağırlık verilmediği müddetçe fiyatlar artmaya devam edeceği vurgulanarak, "2002'de elektrik üretiminde yüzde 40.1 olan doğalgazın payı bu iktidar döneminde artmış ve 2014 Ağustos ayında yüzde 47.3 olmuştur. Hidroelektrik üretimindeki gerileme nedeniyle yılsonunda doğalgazın elektrik üretimindeki payı yüzde 50'ye ulaşabilecektir" denildi.

ELEKTRİK FATURALARINI ARTIRAN TARİFE DÜZENLEMELERİ
Bu olumsuz gidişi durdurmanın ancak elektrik üretiminde öncelik ve ağırlığın, dışa bağımlılığı artıran, ithalat faturasını yükselten doğalgaz ve ithal kömürle değil, yerli ve yenilenebilir kaynaklara verilmesiyle sağlanabileceği belirtilen açıklamada şu bilgilere yer verildi:

"Hızla yükselen enerji fiyatları nedeniyle yoksul ve düşük gelirli grupların temel ve çağdaş bir insan hakkı olan enerjiden yararlanma olanaklarının yok olduğu göz önüne alınarak, hane halkı geliri belirli bir düzeyin altında kalan ailelere ayda 250 kilovat, yılda 3 bin kilovat elektrik ve yılda 1.500 metreküp doğalgaz kamu tarafından bedelsiz olarak sağlanmalıdır. KDV, ÖTV ve elektrik tarifeleri yeniden düzenlemelidir. Doğalgaz ve elektrikte KDV yüzde 18'den 1'e düşürülmeli, doğalgazdaki ÖTV kaldırılmalı, elektrik faturalarını artıran tarife düzenlemeleri iptal edilmelidir."