ABD Merkez Bankası'nın (Fed) varlık alımlarını resmen sonlandıracağını duyurmasının ardından kararı değerlendiren ekonomistler, Fed'in şahinleşme sinyalleri verdiği konusunda görüş birliğine vardı.

Steve Goldstein'ın The Wall Street Journal Türkiye'de (www.wsj.com.tr) yayımlanan haberinde, ekonomistlerin Fed değerlendirmelerine yer verildi:

“Ekonomik şartların değerlendirildiği kısım yeniden gözden geçirilmiş ve hem daha şahin yapılmış hem de piyasaların beklentilerinin üzerinde bir şahinlik olmuş. Açıklamada ‘sıkı istihdam artışı ve düşük işsizlik oranı” ile beraber ‘istihdam piyasasındaki göstergeler işe alımlarda yaşanan yavaşlığın gittikçe ortadan kalktığını gösteriyor’ ifadeleri kullanıldı. Aynı zamanda enflasyonun komitenin beklentilerinin altında kalmaya devam ettiği kabul edilirken, bir yandan da ‘Komite’nin enflasyonun yüzde 2’nin altında uzun süre kalacağını düşünen üyelerinin bu düşüncelerinde yılın başına göre bir düşüş görüldü’ denildi” – Josh Shapiro, MFR.

“Son dönemlerde hisse piyasalarında görülen volatiliteyle beraber hedeflerinden sanki biraz uzaklaşıyor gibi olsa da FOMC görünüşe göre daha şahin bir politika anlayışına yavaş yavaş geçecek. Öyle ki ekonomik büyümede olumlu beklentileri ön plana çıkararak ve dikkatleri istihdamdan şimdilik hedeflerin altında kalan ve enerji fiyatları tekrar yükseldiğinde bir sorun oluşturmayacak olan enflasyona çekerek hisselere ralli yaptırmaktan daha iyi bir yol yok.” – Steve Blitz, ITG Investment Research.

“Açıklamaya bakılırsa Fed’in enflasyon beklentilerindeki düşüş biraz arka plana atılmış ve ‘Piyasa bazlı enflasyon beklentileri düşerken, anketlerden gelen daha uzun vadeli enflasyon beklentileri sabit kaldı’ ifadeleri kullanılmış. Bu ifadeler bize Fed’in enflasyon beklentilerindeki düşüşe aşırı tepki vermediğini gösteriyor.” – Michelle Girard, RBS Securities.

“Avrupa’daki zayıflık veya küresel ekonomik aktivitede son dönemlerde görülen yavaşlamaya dair herhangi bir açıklamanın bulunmaması bizi çok şaşırttı. Bu bize Yellen’in şimdilik ABD ekonomisinin kendisini başarılı bir şekilde dünyanın geri kalanından ayırdığını düşündüğünü ve para politikasının enflasyon ve istihdam trendlerine göre belirleneceğini gösteriyor.” – Bernard Beaumohl, The Economic Outlook Group.

“Bizi hayal kırıklığına uğratan nokta şu oldu; FOMC yeni bir QE’ye dair bütün soru işaretlerine pencereleri kapatırken, son dönemlerdeki piyasa volatilitesi ve enflasyon zayıflığı ele alındığında ABD’de faiz oranlarını beklentilerini kontrol altına alarak ekonomik riskleri yönetme konusunda herhangi bir not bulunmadı. Komite’de yalnızca Kocherlakota varlık alımlarının devam etmesini destekledi çünkü enflasyon hedefinin yeterince savunulmadığını ve enflasyon beklentilerinin daha sıkı yönetilmesi gerektiğini düşünüyor.” – Lena Komileva, G+ Economics.

(http://www.wsj.com.tr/articles/SB11912131382502414519004580245582442886158?mod=dhlturkeyfeed)