İdris TİFTİKCİ / İSTANBUL, () EKONOMİ Bakanı Nihat Zeybekci, "Bizim ne pahasına olursa olsun yüzde 5'in üzerinde bir ortalama büyüme ile yolumuza devam edebilmemiz için, bu tasarruf yeterli değil. Bunun için yabancı sermaye bizim için son derece önemli" dedi.

Bakan Nihat Zeybekci, Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) tarafından düzenlenen "Sürdürülebilir Küresel Rekabet İçin Bölgesel Merkez Türkiye" konulu konferansta konuştu. Bakan Zeybekci, yabancı yatırımcıların hükümet için çok önemli olduğunu vurgulayarak, Türkiye'nin dış ticaret hacminin 1980 yılında 5 milyar dolara bile ulaşamadığının altını çizdi.

Zeybekwci,  "Bugün Türkiye 470-480 milyar dolarlık bir dış ticaret hacmine ulaşmış olan bir ülkedir. Onun için 5 milyar dolarlık bir ülkenin global dünya ile entegrasyonu veya oraya bakış açısı ile bugünkü Türkiye'nin bakış açısı son derece farklı. Türkiye artık global bir oyuncu. Artık edilgen değil etken ve dünyayla ilişki içinde bir ekonomi. Türkiye'deki yatırımların dışında, hammadde ve enerji geleceğini sürdürülebilir bir şekilde garanti altına almak için dünyanın her yerinde, özellikle yakın coğrafyamızda yatırım yapmayı öne alan, Hükümet olarak oralarda yatırım yapmayı destekleyen bir anlayış haline geldiğiniz zaman, artık siz hazır hale geliyorsunuz" dedi.
Zeybekci, hükümet olarak Türkiye'de yerli bir yatırımcıdan daha fazlasını yabancı yatırımcıya verdiklerini ifade ederek, "Birincisi, Türkiye'ye yatırım yaptığında yüzde 100 Türk şirketi muamelesi görüyor. Ayrıca, kâr transferleri ve bazı özel imkanlarla ilgili ayrıcalıklara da sahip oluyor. Böyle ayrıcalıklar vermekten son derece memnunuz, vermeye de devam edeceğiz" diye konuştu.

"YABANCI SERMAYE BİZİM İÇİN SON DERECE ÖNEMLİ"
Türkiye'nin 2023 yılında 500 milyar dolarlık ihracat, 150 milyar dolarlık hizmet ihracatı, 2 trilyon dolar milli gelir ve dünya ekonomisinde 10'uncu, Avrupa ekonomisinde 3'üncü olma hedeflerine değinen Zeybekci, bunları Türkiye'nin kendi tasarruf ve yatırımlarıyla yapamayacağını bildiklerini söyledi.

Zeybekci, şunları kaydetti:
"Sürdürülebilir, öngörülebilir, istikrarlı ve geleceği planlayabilen bir ülke olarak, biz doğrudan yabancı yatırımlarla yolumuza devam etmek istiyoruz. Şu anda yaşadığımız bir gerçek olarak kendi milli tasarruflarımızın ne olduğunu da gayet iyi biliyoruz. Şu anda tasarruflarımız yüzde 16'lar seviyesinde. Bizim ne pahasına olursa olsun yüzde 5'in üzerinde bir ortalama büyüme ile yolumuza devam edebilmemiz için bu tasarruf yeterli değil. Bu tasarrufla yüzde 5 büyüme dediğimiz zaman, bu cari açık meselemizi ortaya çıkarıyor. Daha doğrusu, bu cari açıkla devam ettiğimiz zaman, 4-5 yılda bir yaşadığımız o aşağı yönlü düşüşlerimizi veya balon vakalarını Türkiye olarak yaşıyoruz ve yaşamaya devam ederiz. Bunun için, yabancı sermaye bizim için son derece önemli."

BAKANLIĞIMIZIN KAPISI 24 SAAT AÇIK

Doğrudan yabancı yatırım için Türkiye'ye gelen yatırımcıları "emanet" olarak gördüklerini belirten Zeybekci, "Misafir olarak değil. Üstüne titrediğimiz önemin anlaşılması için söylüyorum. Emanet, bizim için son derece önemlidir. Onların Türkiye'ye geldiklerinde en iyi imkan ve ortamda kendilerini güvende ve bu ülkeye ait hissetmelerini önemsiyoruz. O hassas dönemi son derece önemsiyoruz. Şunu bilmenizi istiyorum: Bakanlığımızın kapısı 24 saat açık. Yaşanan en ufak problemin bize bildirilmesini istiyoruz" dedi.

"6. BÖLGE DEĞİL, 66. BÖLGE TEŞVİKİ VERSENİZ BAZEN OLMUYOR"
Teşvik programlarına da değinen Zeybekci, şöyle konuştu:

 "Türkiye'yi 6 bölgeye böldük. 1'den 6'ya kadar. Her bölgenin farklı teşvik uygulamaları var. Bazen bazı yerlere yatırımın gitmesi için, iklimin oluşması için 6. bölge teşviki vermeniz de yetmiyor. İlla ki oraya giden, orada bu ortamı değiştirmeye razı olan birinin ortaya çıkması lazım. 6. bölge değil, 66. bölge teşviki verseniz de bazen olmuyor. Ama biri gidip de orada işe başladığında, bir anda oradaki insanların bakış açısı değişiyor. Oradaki gençlerin, esnafın, zanaatkarın, KOBİ'lerin dünyaya bakış açısı değişiyor ve özenmeye, taklit etmeye başlıyor. Özenerek ve taklit ederek çıktığı yolda, bir süre sonra artık orada, onun etrafında da bir çekim merkezi ve dolayısıyla yeni bir teknoloji, yeni bir anlayış oraya yerleşmiş oluyor."

Türkiye'nin Avrupa Birliği ile olan Gümrük Birliği anlaşmasının bugün bakıldığında çok yanlış bir anlaşma olduğunu anlatan Bakan Zeybekci, "Ama Gümrük Birliği anlaşmasıyla Türkiye büyük kazanımlar elde etti. Birçok alanda kurumlarımızın, kalite anlayışımızın standartları yükseldi. Birçok kurumumuz uluslararası rekabetin ne demek olduğunu belki bu sayede anladı. Türkiye bu sayede dış ticaretinin yüzde 45'ini AB ile yapıyor. Doğrudan yabancı yatırımlarımızın yüzde 70'e yakınını biz AB'den alıyoruz. Bu da Gümrük Birliği ile sağlamış olduğumuz o ortamın iyileşmesinden kaynaklanıyor" dedi.

(FOTOĞRAF)