Gülseli Kenarlı / İstanbul, 4 Mart () - Ekonomi yönetiminin geleceğine ilişkin kaygılar ve ABD'de faiz artırımının yakınlaştığı beklentileriyle dolar 2.5705 liraya ulaştı, Borsa'da düşüş hızlandı.

'nın sorularını yanıtlayan Egeli&CO Araştırma Strateji Direktörü Güldem Atabay Şanlı, Merkez Bankası'nın dolar kurunda belirleyici olacağını belirterek, "Eğer faiz Merkez Bankası düşürmezse dolar 2.50 liraya geri çekir. Ancak faiz indirimine giderse dolar 2.55-2.60 aralığında bir süre daha kalır" dedi.

Dolardaki hızlı tırmanış hisse senetlerini de vurdu. Güne hafif düşüşle başlayan Borsa İstanbul Endeksi'ndeki (BIST100) kayıplar yüzde 2.65'i buldu. BIST100 82 bin 67 puana kadar geriledi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın geçen hafta Merkez Bankası'nın para politikasını ve Başkanı Erdem Başçı'yı sert şekilde eleştirmesinin ardından Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Başçı'nın istifa ettikleri yönünde söylentiler yayılmış, ancak bu söylentiler hükümet tarafından yalanlanmıştı.

ABD Merkez Bankası'nın yakın vadede faiz artırma olasılığının güç kazandığına ilişkin belirtilere bağlı olarak dolardaki küresel piyasalardaki değer kazancı da içerideki alımları destekliyor.

"MERKEZ'İN KARARI BELİRLEYİCİ OLACAK"
Güldem Atabay Şanlı, Avrupa Merkez Bankası tarafından gelen parasal genişlemenin parite etkisiyle liranın daha fazla değer kaybettiğini ifade ederek, "Son açıklana enflasyon rakamı ve gıda enflasyonu faiz indirimi beklentilerini körüklemiş durumda"dedi ve ekledi:

"Merkez'in bu doalr kuru karşısında artık faiz indirimi yapmaması gerekir ama dünkü rakamlara göre piyasalarda bir indirim beklentisi oluştu. Gelişmekte olan para birimleride de düşüş var. Makul görünen Merkez Bankası'nın faiz indirimi yapmaması, Merkez'in kararı belirleyici olacak. Eğer faiz düşürmezse dolar 2.50 liraya geri çekir. Ancak faiz indirimine giderse dolar 2.55-2.60 aralığında bir süre daha kalır."

Şanlı Borsa İstanbul'daki kayıplar konusunda ise doların yükselmesi sonucunda satış baskısı yaşandığını belirtti.

"BUGÜNÜ AÇIKLAMAZ"
Egeli&CO Portföy Yöneticisi İlker Ardal da uluslararası kredi derecelendirme şirketi Standard And Poors'un (S&P) Bank Asya konusundaki açıklamalarının doların yükselişine etkisi konusunda değerlendirek, "Böyle trendin yukarı olduğu dönemlerde her türlü açıklama etkili oluyor. Gelişmekte olan piyasalarda kayıp yaşandı. Bir çok faktörün aynı anda denk gelmesi daha doğru bir açıklama. Bankacılık sisteminde karlılık ve komisyonlarla ilgili de açıklamasıda var S&P'nin; piyasayı bu da etkilemiş olabilir. Ama bugünün tamamını açıklamaz" dedi.

(FOTOĞRAFLI)