MERSİN'in Erdemli İlçesi'nde domates üreticileri, Prof. Dr. Canan Karatay'ın domatesin ilaçla büyütüldüğü iddiasına tepki gösterdi.
İlçede tarım yapan üreticiler, şu anda üretilen domateslerde herhangi bir ilaç kalıntısının olmadığını ve halkın rahatça domates tüketebileceğini savunarak, Karatay'ı domates serasına davet etti. Bazı üreticiler üzerinde domates olan salkımları sökerek tarlayı boşaltırken, bazıları da Prof.DR. Karatay'ı protesto etmek için domates yiyerek bu mevsimde zararlı olmadığını göstermeye çalıştı. Kadın üretici Fatma Cüce, kendilerine haksızlık yapıldığını öne sürerken Prof.Dr. Karatay'ı serada beraber çalışmaya çağırdı.
'45 DERECE SICAKTA ÇALIŞIYORUZ'
5 dönüm serada domates üreticiliği yapan Fatma Cüce, zor şartlarda ürettikleri domatesin kilosunu ancak 50 kuruştan sattıklarını söyledi. Cüce, 1 liraya ürettikleri domatesin 50 kuruştan satılması halinde nasıl hayatta kalabileceklerini sorarken, şöyle konuştu:
"Canan Karatay, 'Bu mevsimde domates yemeyin. Domates bir meyvedir. Bu zamanda kızarma ve ilaçlı olduğu için kanser yapar' diye asılsız açıklamalarda bulunuyor. Bu açıklamalar bizi derinden yaralıyor ve üzüyor. Böyle bir açıklama yapılamaz. Bizim domateslerimiz arılı ve ilaçsız. İlaç kalıntısı olmayan domates üretimi yapıyoruz. Temmuz ayı sıcağında dışarıda 30 derece olan sıcaklık serada 45 dereceye çıkıyor. Bizler 45 derece de domates üretiyor ve topluyoruz. Canan Hoca oradan konuşacağına gelsin bizim seraya girsin domates nasıl üretiliyor bir görsün. Canan Karatay hocayı seraya davet ediyoruz."
KLİMALI ODADAN AÇIKLAMA YAPMAK KOLAY
Erdemli Ziraat Odası Başkan Vekili Ahmet Çalışkaner ise, domates fiyatlarından muzdarip olduklarını kaydederek şu değerlendirmede bulundu:
"Domates üreticileri zor günler geçiriyor. Üreticilerimiz büyük borç altındadır. Çiftçilerimiz artık zarar etmesin. Rusya pazarı da kapandığı için domates üreticileri zaten sıkıntıda. Bir de Prof. Canan Karatay 'Bu zamanda çıkan domates kızarmaz ve yenmez. Eylül ayında domates tüketin. Kansere yol açar' gibi açıklamalar yaparak üreticilerimizi de büyük sıkıntıya sokuyor. Üreticilerimiz zor şartlarda ürettikleri bu domatesler arılı ve ilaçsız organik üretiyor. Bu domateslerde ilaç kalıntısı yok. Canan Karatay gelsin bu seraya girsin ve ne şartlar üretim yapıldığını görsün. Klimalı odadan açıklama yapmayla bu iş olmaz. Üreticileri de bir dinlesin."

FOTOĞRAFLI