Piyasalar haftaya Suriye'ye müdahalenin gecikeceği haberleriyle olumlu başladı. Merkez Bankası'nın yeni politikaları merakla beklenirken dolarda düşüş, borsa da ise hızlı yükseliş yaşandı. Borsa ilk seansı 68 bin puanın üzerinde kapadı. Dolar 2.01 TL seviyelerine kadar geriledi.

Piyasalar yeni haftaya yoğun gündem ile giriyor. Suriye'ye müdahale ABD Başkanı Barack Obama'nın konuyu kongreye taşımasını açıklamasıyla yeni bir boyut kazandı. Bu yeni boyutun ilk etkisi piyasaların açılışında dolarda görüldü.

Geçtiğimiz hafta 2,0730 ile tarihi zirveyi gören dolar yeni haftaya düşüşle başladı. Dolar şu dakikalarda 2.0180 TL'den işlem görüyor. Uzmanlar Obama'nın açıklamasıyla Suriye'ye müdahalenin gecikmesinin piyasalarda kısmi bir rahatlamaya yol açtığını belirtiyor. Geçtiğimiz hafta dolar TL ile birlikte Hindistan rupisine karşı tarihi seviyelere sıçramıştı.

MERKEZ BANKASI DÖVİZ SATIM İHALESİ AÇTI

Öte yandan Merkez Bankası da geçtiğimiz hafta bugün için istisnai gün ilan edileceğini açıklamıştı. Merkez Bankası'nın istisnai günde ilk hamlesi 100 milyon dolarlık döviz satım ihalesi açması oldu. Merkez Bankası ihaleyi açtığında dolar 2.0190 TL seviyesindeydi. Müdahalenin ardından dolar 2.0180 TL'den işlem görüyor. Merkez Bankası aynı zamanda repo ihalesi açmayarak ek sıkılaştırmaya gitti.

BORSA HIZLI YÜKSELEREK KAYIPLARINI TOPARLIYOR

Yeni haftaya borsa da Suriye odaklı gelişmeler ışığında hızlı yükselerek açıldı. ABD Başkanı Obama'nın Suriye kararını verdiğini ancak Kongre'ye danışacağını açıklamasının ardından uluslararası piyasalar müdahalenin gecikeceğini algılayarak yükseliş yaşamıştı. Borsa da bu yükselişten payını alarak günü yüzde 1,58 artışla 67 bin 446 puandan açtı.Ardından yükselişini hızlandıran borsa ilk seansı yüzde 2,49 yükselişle 68 bin 45 puandan kapadı.

AMERİKAN VERİLERİ DE TAKİP EDİLECEK

Bugün piyasada Türkiye'de açıklanacak enflasyon verileri önem taşırken hafta boyunca ABD Merkez Bankası Fed'in ay ortasındaki kritik toplantısındaki karara ışık tutacak veriler açıklanacak. Bu veriler arasında en önemlisi cuma günü açıklanacak tarım dışı istihdam verileri olacak. Tarım dışı istihdam verilerinin ABD için olumlu gelmesinin Fed'in tahvil alım programını azaltması kararını etkilemesi bekleniyor.