İstanbul, 24 Nisan () - Türkiye'deki seçim süreci nedeniyle, küresel gelişmelerden negatif ayrışan piyasalarda dolar 2.7435 lira ile yeni rekor düzeye tırmanırken, euro da 2.9767 kadar liraya çıktı.

Doların 2.7435 lira ile yeni zirveye çıktığı sıralarda euronun da 2.9767 liraya tırmanması, yarı yarıya bu iki para biriminden oluşan döviz sepetinin değeri de 2.8560 üzerine taşıdı.

Dolar rekor düzeye çıktıktan sonra 2.72 - 2.73 lira aralığında, euro da 2.95 - 2.96 lira aralığında hareket etmeye başladı.

Dövizdeki tırmanış faizleri de yukarıya çekti. İki yıllık dösterge devlet tahvilinin faizi yüzde 10.27'ye kadar yükselirken, Borsa İstanbul Endeksi de 85 ben 139 puan düzeyine çıktı.

Merkez Bankası'nın küresel gelişmelere karşın. içeriden gelen baskılara bağlı olarak faiz artırmamasının yanında, lirayı yeterince destekleyecek önlemleri almaması ve belirsizliklerin sürmesi lira üzerinde baskı yaratıyor.

Piyasa analistleri, petrol fiyatlarındaki yükselmenin de liranın zayıflamasında etkili olduğuna dikkat çekiyor. Petrol fiyatlarında yükselmenin devam etmesi, enflasyonla mücadeleyi olumsuz etkilerken, cari açıktaki kısmi düzelmeyi de sınırlayacak olması, lirayı zayıflatıyor.

Yemen'e hava saldırılarının yeniden başlamasıyla yükselen arz endişelerine bağlı olarak, Türkiye'nin de akaryakıt fiyatlarında temel aldığı Brent petrolünün varil fiyatı 65.58 dolara kadar çıkarak, 10 Aralık'tan bu yana en yüksek düzeye yakseldi.