Ekonomi yönetiminin geleceğine ilişkin kaygılar ve ABD'de faiz artırımının yakınlaştığı beklentileriyle dolar 2.5385 lira ile yeni rekor düzeye çıktı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın geçen hafta Merkez Bankası'nın para politikasını ve Başkanı Erdem Başçı'yı sert şekilde eleştirmesinin ardından Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Başçı'nın istifa ettikleri yönünde söylentiler yayılmış, ancak bu söylentiler hükümet tarafından net şekilde yalanlanmıştı.

Yalanlamaya karşın, dövizdeki satış baskıları hafiflemedi ve dolar bugüne, önceki 2.5275 liralık rekoruna yakın düzeylerde başladıktan sonra, 2.5150 - 2.5250 bandında hareket etti.

ABD Merkez Bankası'nın yakın vadede faiz artırma olasılığının güç kazandığına ilişkin belirtilere bağlı olarak dolardaki küresel piyasalardaki değer kazancı da içerideki alımları destekledi ve ABD para birimi 2.5385 lira ile yeni rekor düzeyine tırmandı.

Doların önemli para birimleri sepeti karşısında değerini gösteren endeks de bugün 11 yılın yeni zirvesine yükseldi. Bu gelişmelerle euro dolar karşısında 1.11545'e kadar gerilemesine karşılık, parite etkisiyle lira karşısında yükseldi ve 2.8394 lira ile 2.84 lira sınırına dayandı.