İstanbul'da ilk kez düzenlenen İstanbul Project Marble Eurasia – Doğal Taş, Mermer Proje ve Teknolojileri Fuarı'na ilgi yoğun oldu. Türk Mermer Maden Vakfı (TMMV) Başkanı Ersoy Erol, 23-26 Ağustos tarihleri arasında İstanbul'da ilk kez düzenlenen Doğal Taş, Mermer Proje ve Teknolojileri Fuarı'nı değerlendirdi. Fuara beklediklerinin üstünde bir katılım olduğunu belirten Erol, fuarı geleneksel hale getirmek istediklerini söyledi.

Dünyanın dört bir yanından 550 kişilik alım heyetinin katıldığı ve üç gün süren fuar il yılında rekorlara imza attı. Adeta Mermercilerin fuar savaşına dönen tartışmalı fuar hem katılımcıların hem de ziyaretçilerin yüzlerini güldürdü. İMİB Başkanı Ali Kahyaoğlu’nun fuarın gerçekleşmesi için verdiği büyük mücadele meyvesini verdi. 15 bin metrekarelik açık ve kapalı alana sahip fuarda sergilenen blok mermer %80’ni ilk günden satıldı. 

Fuarda Türkiye’den kaçırılmış eserlerin sergisi de dikkat çekti. Türk kültürünün tanıtımı için yurt dışından gelen misafirler İstanbul'u gezme imkânı bulurken Boğaz'da düzenlenen akşam yemeği beğeniyle karşılandı. 

Amaç doğal taşımızı dünyaya tanıtmak

TMMV Başkanı Erol, Türkiye'nin dünya doğal taş rezervinin yaklaşık yüzde 40'ına sahip olduğunu belirterek, "Ancak bunu yeterince iyi değerlendiremiyoruz. İşlenmiş mermer satamıyoruz. Blok mermeri çok ucuza yabancılara satıyoruz, onlar da bu mermeri işleyerek kendi markalarıyla dünyaya pazarlıyorlar ve dolayısıyla Türk mermeri maalesef tanınmıyor" dedi.

Sayılı fuarlardan biri olacak

Türk mermerini dünyaya tanıtmak için 2017'yi İMİB ile birlikte Türk Doğal Taşları Tanıtım Yılı ilan ettiklerini hatırlatan Erol, şöyle devam etti: "Bu kapsamda ilk kez düzenlenen İstanbul fuarı da Türk mermerini dünyaya tanıtmak açısından önemli bir adım oldu. Hem fuarı gezen yabancı misafirlerimiz hem burada stant açan firmalarımız memnun kaldı.  Bu fuarı gelenekselleştirmek ve sektörde dünyanın sayılı fuarlarından biri haline getirmek istiyoruz."

Ali Kahyaoğlu: Önümüzdeki yıl, bu fuarda adım atacak yer kalmayacak

İstanbul Mermer Fuarı’nın ortaya çıkmasındaki en büyük pay sahibi İMİB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kahyaoğlu da uzun ve zorlu süreci şu sözlerle aktardı: “Bu fuarın oluşmasında çok eziyet çektik. Çok engel çıkardılar, maalesef kendi yönetim kurulum bile bu fuar yapılmasın diye benimle mücadele etti. Fuarın ilk günü alım heyetlerini gören meslektaşlarım ‘Yüzlerce yabancı alıcının bu fuara gelmesi bize yeter’ dediler. Hepsine ve tüm emeği geçenlere teşekkür ediyorum. 8 ay boyunca ekibimle birlikte çalışarak fuarı bu seviyeye getirdik. Allaha şükürler olsun ki başardık. İnşallah önümüzdeki yıl bu fuarda adım atacak yer kalmayacak. 

Not: Bakanlık desteğiyle gerçekleşen İstanbul Mermer Fuarındaki alım heyeti sayısı 550 ulaşarak bir rekora imza attı. Ayrıca fuarda Mermer sektörünün Türkiye’deki en önemli 150 temsilcisi katılımcı olarak yer aldı.