İstanbul, 4 Mayıs () - Dış ticaret açığı, Mart ayındaki büyük artışın ardından, 1.75 milyar dolarlık altın ihracatının desteğiyle Nisan ayında, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 35.9 azalarak 4.77 milyar dolara geriledi.

Bakanlık verilerine göre Nisan'da ihracat yüzde 0.95 artarak 13.34 milyar dolara çıkarken, ithalat yüzde 12.33 azalışla 18.11 milyar dolara geriledi.

Bakanlık açıklamasında Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafından, birlik onay koduna tabi ihracatın Nisan ayında 11.82 milyar dolar olduğu hatırlatılarak, "Geriye kalan ihracat verileri ise birlik onay koduna tabi olmayan işlenmemiş kıymetli maden ihracatı, bedelsiz ihracat, deniz ve hava taşıtlarına yapılacak teslimat kapsamında ihracat kayıtları kapsamaktadır" denildi.

Verilere göre Nisan'da en çok ihraç edilen kalem 1.75 milyar dolarla kıymetli veya yarı
kıymetli taşlar faslı oldu. Bu kalemi 1.5 milyar dolar ile motorlu kara taşıtları, traktörler,
bisikletler, motosikletler ve diğer kara taşıtları, bunların aksam, parça, aksesuarı oluşturdu.

En çok ihracat yapılan üçüncü kalem ise 1.1 milyar dolarla kazanlar, makinalar, mekanik cihazlar ve aletler, nükleer reaktörler, bunların aksam ve parçaları oldu. 

Nisan'da en fazla ithalat yapılan fasıl ise 3.11 milyar dolarla mineral yakıtlar, mineral
yağlar oldu.

Öncü verilere göre ihracatın ithalatı karşılama oranı 2014 yılının Nisan ayında yüzde 64
iken, 2015 yılının Nisan ayında yüzde 73.6 olarak gerçekleşti. Nisan ayında en fazla ihracat yapılan ülke 1.2 milyar dolarla İsviçre olurken, bu ülkeyi sırasıyla 1.15 milyar dolarla Almanya ve 805 milyon dolarla İngiltere izledi.