Yusuf BAŞTUĞ/ ADANA, () - ADANA Sanayi Odası (ADASO) Başkanı Zeki Kıvanç, Türkiye'nin demir cevheri ithalatının yılın ilk 2 ayında yüzde 47 artışla 1.42 milyon tona yükselmesini, entegre tesislerin üretim tonajlarını artırmasına bağladı.
Türkiye'deki hurda çelik ve demir fiyatlarında yaşanan artışa ilişkin görüşlerini açıklayan ADASO Başkanı Zeki Kıvanç, entegre tesislerde yeni yatırımlarının devreye girdiğini ve kapasite kullanım oranlarının arttığını hatırlattı. Kıvanç, "Bu artış demir cevherine talebi artırmıştır. Bu noktada yerli demir cevheri arzının yetersiz kalması da etkili olmuştur. Tablo bunu göstermektedir" dedi.
İç piyasada talep artışından dolayı demir fiyatlarının yükseldiğini belirten Kıvanç şu değerlendirmeyi yaptı:
"İç piyasadaki talep artışı hammadde olarak hurdaya olan talebi de artırmış ve bu durum hurda fiyatlarına yansımıştır. Piyasada bu artışın önümüzdeki günlerde de devam edeceği düşünülmekte. Diğer bir etken ise en önemli hurda demir tedarikçilerinden olan ABD'de hurda demire olan iç talebin artmasıdır. ABD imalat verilerinin ve kapasite kullanım verilerinin olumlu gelmesi ABD'nin hurda demir iç talebini artırmıştır. Bu durum hurda demir fiyatlarına yansımıştır. Ayrıca, hurda demir fiyatlarının kış aylarında genel olarak artış eğiliminde olduğu da göz önünde tutulmalıdır."

YB(BK/BT) (FOTOĞRAFLI)