Murat KİBRİTOĞLU/ADANA, () - ADANA İş Kadınları Derneği (İŞKAD) Başkanı ve turizm acentesi sahibi Belgin Özçelik, devlet memurlarının izin iptalleri ve yeşil pasaportluların yurt dışına çıkması ile ilgili getirilen sınırlamalar nedeniyle büyük zorluk yaşadıklarını söyledi.
Darbe girişiminin ardından devlet memurlarının izinlerinin iptal edilmesi, izinde olanların ise tekrar göreve çağrılmasının turizmcileri sıkıntıya soktuğunu belirten Belgin Özçelik, bu konuda acil çözüm üretilmesini istedi. Özçelik, "Eskiden yeşil pasaportu olanlar kendini ayrıcalıklı görürdü. Ancak son yaşanan darbe girişimi nedeniyle yeşil pasaportlular büyük zorluklar çekiyor. Devlet memuru yakını olup yeşil pasaport taşıyan bir çok kişi şu anda büyük problem yaşıyor. Ayrıca devlet memurlarının izin iptali, turizmciler için büyük bir yıkım oldu" dedi.
Darbe girişiminin olduğu geceden itibaren tur iptali için başvurular olduğunu belirten Özçelik şöyle konuştu:
"Yeşil pasaport sadece devlet memurlarında yok. Bu pasaport, memurların eş ve çocuklarında da var. Bu insanlar ülke dışına çıkış yapmak istediklerinde çalıştığı kurumdan bir yazı isteniyor. Ancak gelin görün ki, yurt dışına çıkmak isteyen kişinin çalıştığı kurum, onun yeşil pasaport taşıyan yakınlarına herhangi bir yazı veremiyor. Bu nedenle yurt dışına çıkamayan tatilciler var. Bu durum turizm işi ile uğraşan çok sayıda kişiyi de, tatile gitmek için aylar öncesinde yer ayırtıp hala tur taksiti ödeyenleri de zora soktu. Şu anda pasaport olmadan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne giriş çıkış yok. Vatandaş mağdur olmuş durumda. Ne yapacağımızı şaşırmış durumyadız."
EKONOMİK TURLARA GİDENLER MEMURLAR
Devlet memurlarının izin iptalinin özellikle ekonomik tur satan turizm acentelerini zor durumda bıraktığına dikkat çeken Özçelik sözlerini şöyle sürdürdü:
"Memurların izinlerini iptal edip tekrar işe çağırdılar. Şu anda tur ile yurt dışında tatil yapmak isteyen binlerce memur turlarını iptal ettirmeye çalışıyor. Ekonomik turlara giden insanlar memurlar. 1000 Euro'ya Avrupa'ya gidiliyorsa bu ekonomik bir turdur. 3 günlüğüne 2 bin Euro'ya gidiliyorsa bu lüks bir turdur. Bu ekonomik turlara gidenler ağırlık olarak devlet memurları. Ötekiler tur yansa bile sıkıntı yaşamayacak kişiler. Ama devlet memuru parasını vermemiş. Kartından çektirmiş. Hala taksit ödüyor. İzinleri de iptal olunca ne yapacaklarını şaşırmış durumdalar. Burada tatilci haklı olarak 1000 Euro'sunun derdine düşmüş durumda ama acentelerin bazıları 500 bin, 1 milyon Euro'sunu yakmamak için uğraş veriyor. Biz turizmiceler olarak memur izin iptallerinin durdurulmasını istiyoruz. Ya da bu konuya farklı bir çözüm bulunabilir."

FOTOĞRAFLI