Bünyamin YIL / ADANA, () - ÇUKUROVA Kalkınma Ajansı (ÇKA), Adana ve Mersin'i kapsayan 2014 Mali Destek Programları kapsamında 3 kategoride başvurusu yapılan toplam 292 projeden 103'ünü hibeye değer buldu.
ÇKA'nın 2014 Mali Destek Programları geçen kasım ayında açıldı. Bölgesel Rekabet ve Yenilik Mali Destek Programı'nda 20 milyon lira, Üretim ve Çevre Alt Yapısının İyileştirilmesi Mali Destek Programı'nda 10 milyon lira, Kırsal Ortak Üretim Alt Yapısının Geliştirilmesi Mali Destek Programı'nda 10 milyon lira destekleme verileceği duyuruldu. 10 Şubat'ta sona eren proje teslim sürecinin sonunda Bölgesel Rekabet ve Yenilik Mali Destek Programı kapsamında 239, Üretim ve Çevre Altyapısının İyileştirilmesi Mali Destek Programı kapsamında 32, Kırsal Ortak Üretim Altyapısının Geliştirilmesi Mali Destek Programı kapsamında 21 olmak üzere toplam 292 projenin başvurusu kabul edildi. Yapılan değerlendirmede 3 programda toplam 103 proje desteklemeyi hak etti. Bölgesel Rekabet ve Yenilik Mali Destek Programı'nda 71 proje, Üretim ve Çevre Altyapısının İyileştirilmesi Mali Destek Programı'nda 19 proje, Kırsal Ortak Üretim Altyapısının Geliştirilmesi Mali Destek Programı'nda 13 proje 40 milyon liralık hibeyi paylaştı.
HANGİ SEKTÖRLER DESTEK ALDI?
Adana ve Mersin'de 3.8 milyon insanın refahını destekleyen ÇKA, KOBİ'lere yönelik 20 milyon bütçeli Bölgesel Rekabet ve Yenilik Mali Destek Programı'nda gıda ve içecek, kimya-plastik, konfeksiyon, metalik olmayan mineral ürün imalatı, mobilya, turizm ve bilişim sektörlerinden başvuru aldı. Proje seçmelerinde Ar-Ge'ye, markalaşmaya, pazar ağı oluşturmaya, ürün çeşitliliğine öncelik verildi. Bu programda destek tutarının 75 bin-500 bin lira arasında ve 9 ay süreli olacağı belirtildi.
10 milyon lira bütçeli Üretim ve Çevre Alt Yapısının İyileştirilmesi Mali Destek Programı'nda ise küçük ölçekli alt yapının güçlendirilmesi amaçlandı. Bu programda rekabet gücünün yükseltilmesi, yenilikçilik kapasitesinin artırılması, çevresel sürdürebilirliğe yönelik alt yapının ve turizmin geliştirilmesine yönelik projeler kabul edildi. Buradaki destek tutarı ise 100 bin-750 lira arasında ve 12 ay süreli olacak.
10 milyon lira bütçeli Kırsal Ortak Üretim Alt Yapısının Geliştirilmesi Mali Destek Programı'nda ise bölgede metropol alan dışında kalan yerlerde gelir kaynaklarının çeşitlendirilmesi ve bölge içi gelişmişlik ile farklılıkların azaltılmasına yardımcı olacak üretim alt yapısının geliştirilmesi hedeflendi. Bu programda destek tutarının 40 bin-150 bin lira aralığında, 12 ay süreli olduğu ifade edildi.
FOTOĞRAFLI