Dünyanın en hızlı büyüyen ülkesi Çin’in 2011 yılındaki dış ticaret fazlası azaldı. 2010 yılında 183,1 milyar dolar olan ülkenin dış ticaret fazlasının geçen yıl 160 milyar dolara geriledi.

Çin medyasında yer alan haberde, ülkenin başkenti Pekin’de düzenlenen Ulusal Ticaret Çalışmaları Toplantısı'nda Çin Ticaret Bakanı Chen Deming’in açıklamalarda bulunduğu bildirildi. Chen, ilk verilere göre ekonomisi ihracata dayalı Çin'in dış ticaret hacminin geçen yıl yüzde 20'den fazla artarak 3,6 trilyon dolar olduğunu ifade etti.

ABD'li politikacılar, Çin'in para birimi yuanın değerini kasten düşük tuttuğunu iddia ediyor. Düşük yuan, Çin'in ihraç mallarının daha ucuz olması anlamına geliyor. Döviz kurlarında düşük fiyattan el değiştiren yuan, Çin'in ithal ettiği ürünlerin fiyatlarının artmasına sebep oluyor. Bu yüzden ABD, yuanın değerini suni olarak düşük tutarak küresel piyasalarda haksız rekabet avantajı sağlamakla eleştiriyor.

Öte yandan Çin, dolar bağımlılığını azaltmak için, yuanın uluslararası işlemler ve yatırımlarda kullanılması için attığı adımları hızlandırıyor. Yuanın tam konvertibiliteye sahip olması, ABD ve Avrupa'nın yuanın IMF'nin döviz sepetine girebilmesi için Çin'e koyduğu şartlardan biri olarak dikkat çekiyor.

Son 17 yıldaki en yüksek seviyeye ulaşan Çin para birimi yuan, geçen yıl ABD doları karşısında yüzde 4,7 değer kazanırken, Çin'in, yuanı ABD doları karşısında sabitleme politikasından vazgeçtiği bildirildi. Yuna, Haziran 2010'dan bu yana yüzde 7,7 değerlendi.

Çin Ticaret Bakanlığı ayrıca, ülkenin dış ticaretinin yıllık yüzde 10 artarak 2015 yılında 4,8 trilyon dolara yükselmesinin tahmin edildiğini açıkladı. Bakanlık, 5 yıllık dönemde ülkenin doğrudan yabancı yatırım çekme oranının yüzde 17 artacağını ve bu tutarın yıllık 120 milyar ABD doları civarında olacağı, 5 yıllık dönemde ise toplam 560 milyar ABD dolarına yükseleceği tahmin edildiğini kaydetti.

Uzmanlar, Çin ekonomisinin bu yıl yüzde 9,2, gelecek yıl ise yüzde 8,9 oranında büyümesi tahmininde bulunuyor.