TÜRKİYE'nin önemli tarım bölgelerinden Yozgat'ta çiftçi aileler, özellikle sebze üretiminde yerli tohumlara yönelip, kendi tohumlarını üretmeye başladı.
Sebze üretiminin oldukça yaygın olduğu Yerköy İlçesi'nde küçük yaşlardan itibaren çiftçilik yapan 43 yaşındaki Oktay Altınoluk, yerli tohumdan elde edilen ürünün kaliteli ve sağlıklı olması nedeniyle daha fazla tercih edildiğini söyledi. Tarım sektöründe kullanılan ithal tohumun tek ekimlik olmasının maliyetleri yükselttiğini belirten çiftçi Altınoluk, "Piyasadan temin ettiğiniz ithal tohuma bedel ödüyorsunuz, ekip bir sefer ürün alabiliyorsunuz, ertesi yıl tekrar tohuma bedel ödüyorsunuz. Bu maliyete yansıyor. Yerli tohumdan hasat sonrasında tohum alıp, ertesi yıl tarlanıza ekebiliyorsunuz" dedi.
Oktay Altınoluk, ithal tohumdan elde edilen sebze ürünlerinin tadının Türk insanının damak tadına uygun olmadığını ancak, zorunlu olarak tercih ettiğini kaydeden Altınoluk, yerli tohumla elde edilen sebzelerin daha fazla tercih edildiğini söyledi. Altınoluk, ithal tohumdan elde edilen ürüne oranla fiyatının da daha fazla olması nedeniyle daha az masrafla daha fazla gelir elde ettiklerini bildirdi. İlkokul çağından itibaren Yozgat'ın Bahçecik Köyünde dedesiyle birlikte tarım sektörünün içerisinde olduğunu da kaydeden Oktay Altınoluk, işini severek yaptığını, bunun da karşılığını her zaman gördüğünü ifade etti. Altınoluk, şöyle dedi:
"Tamamı yerli tohumdan olmak üzere üç çeşit domates, sivri biber, dolma biber ve fasulye üretiyorum. Dönümden 5 ton civarında ürün alıyorum. Ürettiğim ürün pazara dahi götürmeden tarlada tükeniyor. Gübre ve ilaç kullanmıyorum, yerli tohumdan ürün elde ettiğim içinde duyanlar gelip, tarladan ürünü alıyorlar."
Çevre il ve ilçelerden müşterilerinin olduğunun belirten Oktay Altınoluk, şu anda hasadın sonuna geldiklerini vurgulayarak şunları anlattı:
"Şu günlerde ürün hasadının son dönemini yaşıyoruz. Ürünlerin bir bölümünü tohum elde etmek için dalında bırakıyoruz. Belirli süre sonra dalında kalan ürünler kızarıyor, daha da yetkinleşince toplayıp, iplere asarak kurutuyoruz. Kurumuş ürünlerin içerisini açarak aldığımız tohumları ertesi yıl tarlaya ekiyoruz. Yerli tohumlar, ithal tohumlara göre gübreleme ve ilaçlama bakımından da avantajlı. Yerli tohumdan elde edilen ürüne gübre ve ilaç kullanmıyoruz, ama daha fazla sulamak gerekiyor."

FOTOĞRAFLI