KIRIKKALE Ticaret Borsası Başkanı Harun Sümer, çiftçinin kurak geçen sonbaharın ardından dondurucu kış koşullarından dolayı sıkıntılı günler yaşadığını belirterek, havaların yumuşayıp hububatın tarladan çıkması için bol yağışa ihtiyaç bulunduğunu söyledi.
Önceki yıllara göre bu yıl kış ayının oldukça kurak geçtiğini belirten Harun sümer, "Ekim sonrası yağışların olmaması nedeniyle bazı bölgelerimizdeki buğdaylar, çiftçimizin ektiği gibi toprakta filizlenmeyi bekliyor. Erken ekim yapılan bazı bölgelerimizde ise buğday toprağın yüzeyine kadar büyüdü. Hava sıcaklığı zaman zaman eksi derecelere kadar düşerken, buğdayın donmaması ve daha sağlıklı büyümesi için yağışlara ihtiyaç var" dedi.
Ekili alanlar için yağışlarla birlikte sert geçen havaların yumuşaması gerektiğini belirten Sümer, "Ekili hububat alanları için don olması buğdaya zarar verebilir. Şu an bazı bölgelerimizde buğday filizlenmiş ve toprak yüzeyine çıkmış durumdadır. Yağışların olmaması durumunda buğday donma tehlikesi ile karşı karşıya kalacaktır. Donan üründe de verim kalitesi düşecektir. Erken ekilen tohumlarda zamanında gerekli yağışları almadığından dolayı ve eksi 15-20'lere çıkan don olaylarıyla arazideki mevcut tohumla çıkamadığından dolayı üzeri don tehlikesiyle karşı karşıya kalmıştır. Oluşacak don ile birlikte üzerine yağacak kar, altta kalan tohumun filizlenmesinin önüne geçecektir" dedi.
Havaların yumuşayıp hububatın tarladan çıkması için bol yağışa ihtiyaç bulunduğunu söyledi. Sümer, "Çiftçilerimizin zor durumla karşılaşmaması için mutlaka tarım sigortası yaptırmalarını öneriyoruz. Devletimiz bu konuda çiftçilerimize destek sağlıyor ve sigorta ücretinin bir kısmını da kendisi karşılıyor" dedi.