İSTANBUL, 2  Ekim () - Türkiye'nin çelik ihracatı, anti-damping soruşturmaları ve yükselen jeopolitik risklerin etkisiyle yılın ilk dokuz aylık döneminde değer bazında yüzde 3.3 ve miktar bazında ise yüzde 4.5 geriledi.

Çelik İhracatçıları Birliği'nden yapılan açıklamaya göre, çelik ihracatı Ocak-Eylül döneminde 10.1 milyar dolar ve 13.3 milyon ton olarak gerçekleşti.

Çelik sektörünün ihracatına, diğer birliklerin faaliyet alanına giren demir çelik ürünleri de eklendiğinde Türkiye’nin dokuz aydaki toplam çelik ihracatı miktar bazında 14 milyon tona, değer bazında ise 12 milyar dolara ulaştı.

Üçüncü çeyrek verileri bölgeler bazında incelendiğinde, ihracatta liderliği miktarda yüzde 22 azalışa rağmen 4 milyon 583 bin ton ile Ortadoğu bölgesinin sürdürdüğü görüldü.

Bu bölgeyi sırasıyla 2 milyon 319 bin ton ile Avrupa Birliği, 1 milyon 801 bin ton ile Kuzey Amerika ülkeleri ve 1 milyon 499 bin ton ile Kuzey Afrika ülkeleri izledi.
 
Çelik sektörünün Ocak-Eylül döneminde en çok ihracat yaptığı üç ülke ise sırasıyla, 1 milyon 496 bin ton ile ABD, 1 milyon 286 bin ton ile Irak ve 1 milyon 18 bin ton ile Birleşik Arap Emirlikleri oldu.

Dokuz aylık dönem içerisinde en çok ihraç edilen ürünler sıralaması ise; 5 milyon 760 bin ton ile inşaat çeliği, 1 milyon 436 bin ton ile boru, 1 milyon 368 bin ton ile profil ve 1 milyon 242 bin ton ile yassı sıcak olarak gerçekleşti.
 
Eylül ayı özelinde ise sektör ihracatı, geçen yılın aynı ayına göre, miktar bazında yüzde 8 artışla 1.4 milyon ton; değer bazında ise yüzde 7 artışla 1.09 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Böylece, sektör ihracatında Ağustos ayında kaydedilen yükseliş eğilimi Eylül ayında da devam etti. Çelik ihracatı Ağustos ayında miktar bazında yüzde 5.2, değer bazında ise yüzde 3.4 artış göstermişti.

İhracat verilerini değerlendiren Çelik İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Namık Ekinci, "İhracattaki gerilemenin nedenlerini, önemli ihracat pazarlarımızın bazılarında yaşanan siyasi dalgalanmalar, bazılarında ise mücadele ettiğimiz anti-damping ve koruma önlemi soruşturmaları ile açıklamamız mümkün" dedi.

"ÇİN'İN KURAL TANIMAZ DIŞ TİCARET ANLAYIŞI"
İhracatta daha önemli kayıplar yaşanmaması için, dünya çelik üretiminin yüzde 50'sini karşılayan, ancak dış ticarette kural tanımayan Çin'in tutumunun dikkatlice gözlemlenmesi gerektiğini belirten Ekinci, "Çin'in bu kural tanımaz dış ticaret anlayışı, sektörümüzün dış ticareti üzerinde olumsuz etki yaratabilir. Bunun için bu şekilde dış ticaretini sürdüren
ülkelere karşı hem sektör hem de ilgili kamu kuruşlarımızın önlem almaları elzemdir" diye konuştu.

"IRAK'A İHRACATTA EYLÜLDE TOPARLANMA"
İlk dokuz aylık verilere bölgesel olarak bakıldığında, sektörün en önemli pazarları arasında yer alan Irak ve Suudi Arabistan’da son dönemde yaşanan kayıpların dikkat çektiğini belirten Ekinci, buna karşın özellikle Irak ihracatında Eylül ayında toparlanma eğilimi gözlemlediklerini söyledi.

"KAYIPLARI AMERİKA VE AVRUPA KARŞILIYOR"
Tüm olumsuzluklara rağmen Ortadoğu bölgesinin sektör ihracatındaki liderliğini yılın üçüncü çeyreğinde koruduğunu söyleyen Ekinci, "Bu bölgede yaşadığımız kayıpları Kuzey Amerika ve Avrupa Birliği ülkelerine yaptığımız ihracat ile karşılıyoruz. Sonuç olarak özellikle son aylardaki artışları da göz önüne alarak yılın son çeyreğine girerken 17.5 milyon tonluk yılsonu hedefimize ulaşacağımızı söyleyebilirim" dedi.

 (FOTOĞRAFLI)