BURSA’da düzenlenen kapalı alandaki ilk ‘Blok Mermer Fuarı'nın, ülke ekonomisine 100 milyon doların üzerinde katkı sağladığı bildirildi. Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, fuarın sektörün ihracatına büyük katkı sağladığını ve firmalara yeni bir vizyon kazandırdığını söyledi. Maden Mermer Üreticileri ve Sanayicileri Derneği (MADSİAD) Başkan Vekili Erol Yüce ise fuarın önümüzdeki sene daha yoğun katılımla yapılacağını belirtti.
BTSO’nun Maden-Mermer Üretici ve Sanayici İş Adamları Derneği (MADSİAD) ile TÜYAP işbirliğinde düzenlenen ve alanında dünyada ilk olan Bursa Blok Mermer Fuarı sona erdi. BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, Bursa Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi’nde 24 ayrı ülkeden 14 bin 728 iş profesyoneli ağırlayan fuarın, üretim ve sanayi başkenti Bursa’ya farklı bir bakış açısı kazandırdığını vurguladı. Dünya doğal taş rezervinin yaklaşık yüzde 40’ına sahip olan Türkiye’de; sektörün böyle uluslararası alanda bir fuara ihtiyaç duyduğunu belirten Başkan Bukay, daha önce kapalı alanda blok mermer fuarının yapılmasına kimsenin cesaret edemediğini söyledi. Burkay, şöyle dedi:
"İHRACATA 1 MİLYAR DOLARLIK KATKI HEDEFLİYORUZ"
"Fuara 34 ülkeden 15 bine yakın profesyonel işadamının katılması ve fuar açılmadan 10 milyon doların üzerinde satışın gerçekleştirmesi, ne kadar doğru bir adım atmış olduğumuzu bizlere gösteriyor. Firmalarımız fuar boyunca önemli iş bağlantılarına imza attı. Bu fuarın, kısa bir sürede sektörün ihracatına 1 milyar dolar daha katkı sunacağına inanıyorum. Sektör temsilcilerimizin de beklentileri doğrultusunda hazırlanan fuarın Bursa ekonomisine ve sektöre hayırlı olmasını diliyor, fuara stant açarak katkı sunan tüm firmalarımıza teşekkürlerimi sunuyorum."
"BURSA'YI TÜRKİYE’NİN ‘FRANKFURT’U YAPACAĞIZ"
Kent dinamikleri ile yeni nesil fuar organizasyonlarını Bursa’da hayata geçirmeye devam edeceklerini kaydeden Burkay, İnşaat ve Gayrimenkul Fuarı, Ev&Stil, Contract Hotel EXPO ve Blok Mermer Fuarı’nın ardından ocak ayında Junioshow Fuarı’nın ziyaretçileriyle buluşacağını hatırlattı. Fuar organizasyonlarının kent hayatına da hareketlilik kazandırdığını belirten Burkay, “BTSO olarak Bursa’ya 12 nitelikli fuar projesini hayata geçirmek istiyoruz. Bursa’yı fuarcılıkta yılda 3 milyon kişiyi ağırlayan bir Frankfurt gibi yapacağız. BTSO olarak fuarcılık çalışmalarımıza yeni organizasyonlarla devam edeceğiz” diye konuştu.
100 MİLYON DOLARLIK DOPİNG
MADSİAD Başkan Vekili ve İstanbul Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Erol Yüce de dünyada ilk defa düzenlenen Bursa Blok Mermer Fuarı’nın katılımcılar için beklentinin üzerinde geçtiğini belirterek, fuarın ihracata büyük katkı sağladığını ifade etti. Fuarda bulunan 870 blok mermerin tamamının 16 milyon 250 bin dolara satıldığını açıklayan Yüce, fuara gelen müşterilerin hem fuarda bulunan ürünler hem de ziyaret ettiği maden ocakları vasıtasıyla yaptığı ticari anlaşmalarla ülke ekonomisine 100 milyon doların üzerinde katkı sağladığını vurguladı.
"FİRMALAR, 2016 İÇİN YER AYIRTMAYA BAŞLADI"
Toplam 148 firmanın stant açtığı fuarın önümüzdeki sene daha yoğun bir katılımla yapılacağını ifade eden Yüce, "Firmalar şimdiden yerlerini ayırtmaya başladı. Bu sene fuara gelemeyen yaklaşık 50 firma gelecek yılın ön rezervasyonunu bugünden yaptı. Bu gelişmeler, fuarın doğru bir karar olduğunu bize gösteriyor. Fuar, firmaların yurt dışı bağlantılarına da büyük güç verdi. Sadece Çin ve Hindistan değil, Avrupa ülkeleri ve Arap ülkelerinden de fuara katılım sağlandı" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI