BURSA Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, 2 ay içerisinde Bursa’da Türkiye’nin en büyük Tekstil Mükemmeliyet Merkezi’ni açmayı planladıklarını belirterek, "Laboratuvarlardan Ar-Ge geliştirme merkezlerine kadar birçok birimi içinde ihtiva eden bu merkezlerde, belki de Türkiye’de ilk kez Tasarım Akademisi’ni de hayata geçireceğiz" dedi.
BTSO, tekstil sektöründe faaliyet gösteren firma temsilcileriyle toplantı düzenledi. BTSO Hizmet Binası’nda gerçekleştirilen toplantıda konuşan BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, tekstil ve konfeksiyon sektörünün Türkiye ekonomisi içerisinde önemli bir ağırlığa sahip olduğunu vurguladı. Bursa’nın söz konusu sektörlerde merkez konumunda bulunduğuna işaret eden İbrahim Burkay, bu sektörde yaşanan gelişmelerin Bursa'yı da derinden etkilediğini kaydetti
İHRACATTA GERİLEME
Türkiye’nin 2023 yılı için 500 milyar dolarlık ihracat hedeflediğini, buna karşın ihracatta 2015’in ilk iki ayında yüzde 9’a yakın bir gerileme yaşandığına dikkat çeken İbrahim Burkay, "Geriye gidişin yaklaşık 5- 6 puanlık kısmı Dolar– Euro paritesinden kaynaklanıyor. Bunun dışındaki 3- 4 puanlık düşüş ise maalesef pazarlarımızdaki daralmadan ve talep azlığından kaynaklanıyor. Hem firmalarımızda, hem de iş dünyasını temsil eden çatı örgütlerde bu geriye gidişi tersine çevirmek için çalışıyoruz" diye konuştu. 
'CİDDİ SIKINTILAR YAŞANIYOR'
Başkan İbrahim Burkay, Türk firmalarının klasik pazarı olan Avrupa Birliği ülkelerinde Euro’dan, Irak, Rusya, Ukrayna, Suriye ve Ortadoğu ülkelerinde de siyasi sorunlardan dolayı ciddi sıkıntılarla karşı karşıya olduğunu vurguladı. Burkay, "Bu bölgelerdeki alacaklarımızla ilgili ucuz ve uzun vadeli kredi imkanlarını ihracatçılarımıza sunması için Eximbank ile görüşüyoruz. Bu bölgelerde ihraç mallarının sigortalanması da söz konusu. Her zamankinden çok daha fazla birlik beraberlik ve istişare kültürü içinde birbirimize danışmamız gereken bir dönemdeyiz" dedi.
'YOLUMUZA DEVAM EDİYORUZ'
Yaşanan tüm sorunlara rağmen son 3,5 yıllık sürede 1,8 milyar dolarlık ek vergi ödeyen sektörün yoluna devam ettiğini belirten İbrahim Burkay şöyle konuştu:
"Bu süreçte Amerika pazarı ile ilgili ciddi çalışmalar başlattık. İnşallah yılın ikinci yarısına kalmadan Kuzey Amerika pazarıyla ilgili birçok faaliyetimizi de hayata geçirmiş olacağız. BTSO’nun yapacağı organizasyonlar bu pazarlarda gücümüzü ve ihracatımızı sürdürülebilir bir yapıda devam ettirmemizi sağlayacak."
'KORUMA ÖNLEMİ DEVAM ETMELİ'
BTSO Yönetim Kurulu Başkanı Burkay, giyimlik kumaşlarda 2002- 2013 yılları arası koruma önlemleri uygulandığını söyledi. Antidamping uygulamasının Güney Kore, Çin, Tayland, Malezya ve Tayvan gibi ülkelerden ithal edilen ince kumaşlara ilişkin haksız rekabeti önlemek amacıyla yapıldığını belirten İbrahim Burkay, uygulamanın 2014 yılında soruşturma kapsamına girdiğini dile getirdi. Başkan Burkay şöyle konuştu:
"2015 yılında Ekonomi Bakanlığımız bu tebliği yayınlayarak yürürlüğe soktu. Tebliğe baktığımızda Bursa’nın bundan etkilenmemesi mümkün değil. Özellikle bu 5 ülkede yüzde 72’ye yakın gümrük vergileri söz konusuydu. Türkiye’nin bu ürün gruplarında ciddi üretim kapasitesi var. Bu kapasitesinin de yüzde 90’dan fazlası Bursa’da. Bu koruma önlemi devre dışı kalırsa Bursa tekstil sektörü ciddi zarar görür. Bunlar Bursa’nın ürettiği ürünler."
'BURSALI TEKSTİLCİLER PARİS’E UÇACAK'
BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, hem sektörlerin hem de Bursa’nın dış ticaretini artırmak için Küresel Fuar Acentesi Projesi’ni başlattıklarını belirterek, Bursa’daki ihracatçı firma sayısını 3 bin 900’den 7 bine çıkarmayı amaçladıklarını söyledi. 2015 yılında 58 fuar organizasyonu gerçekleştirmeyi amaçladıklarını ifade eden Burkay, "İnşallah Eylül ayında Premier Vision ve Texworld fuarları için Yenişehir Havaalanı’ndan iki özel uçak kaldırıyoruz. Bütün Bursalı tekstliciler ve işadamları Paris’teki bu etkinliğe katılacak" bilgisini verdi.
'TASARIM AKADEMİSİ GELİYOR'
BTSO Sektör Konseylerinin eylem planları doğrultusunda 2 ay içerisinde Bursa’da Türkiye’nin en büyük Tekstil Mükemmeliyet Merkezi’ni açmayı planladıklarını anlatan İbrahim Burkay, 12 milyon TL bütçeli merkez ile sektörde değişim ve dönüşümü sağlamayı amaçladıklarını vurguladı. Burkay şunları söyledi:
"Hem hedef pazarlarda pazar gücümüzü artırmak, hem de üretimde fonksiyonel ve teknik tekstillere geçişi sağlayacak laboratuvarlardan Ar-Ge geliştirme merkezlerine kadar birçok birimi içinde ihtiva eden bu merkezlerde belkide Türkiye’de ilk kez Tasarım Akademisi’ni de hayata geçireceğiz."
'YURT DIŞINDAN 6 BİN ALICIYI BURSA’YA GETİRECEĞİZ'
İbrahim Burkay, 2015 yılında 3 bin firmayı dünyanın en önemli fuarlarıyla buluşturmak istediklerini, yurt dışından en az 6 bin civarındaki gerçek alıcıyı da Bursa’ya taşımayı hedeflediklerini anlattı. Başkan Burkay şunları kaydetti:
"Bu alıcılara Bursa’da 21 sanayi bölgesini dolaştırarak ticaret yaptıramayız. Bunlara etkinlik yaptırmalıyız. Bunun tarifi de fuarlardır. 2015 yılında mermer, inşaat ve gayrimenkul, ev tekstili, bebe fuarı, contract business ve makine gibi alanlarda uluslararası nitelikte 12 fuar yapacağız. Bu fuarlarda da yurt dışından 6 bin gerçek alıcıyı şehrimize getireceğiz."

FOTOĞRAFLI