BURSA, () - BURSA Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi’nde (DOSAB), geçen yıl aralık ayında çıkan yangında büyük zarar gören Işıksoy Tekstil, 230 işçisiyle 'Arabulucu' sayesinde uzlaştı. Söz konusu uzlaşma, işçi- işveren arasında tek seferde çözülen en büyük arabuluculuk dosyası olarak kayıtlara geçti.
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO), Türkiye’ye önderlik ederek hayata geçirdiği Tahkim ve Arabuluculuk Merkezi’nin meyvelerini toplamaya başladı. BTSO, 2015 yılının Ekim ayında gerçekleştirdiği ‘İleri Arabuluculuk Eğitimleri’ ile sistemin en iyi şekliyle işlemesine katkı sağladı. 72 saatlik eğitim programına Bursa Adliyesi Başsavcılığı, ticaret ve iş mahkemesi hâkimleri, Bursa Barosu, arabuluculuk dernekleri başkanları ve konusunda uzman avukatlar katıldı. Söz konusu eğitimlerden yararlanan isimlerden biri olan Arabulucu Avukat Volkan Aksu, Işıksoy Tekstil ile çalışanları arasındaki dosyaları uzlaşmayla sonuçlandırdı.
TÜRKİYE’DE BİR İLK
BTSO’nun ‘250 Büyük Firma Araştırması’nda 104’üncü sırada bulunan Işıksoy Tekstil’in Aralık ayında çıkan yangında büyük zarar gördüğünü hatırlatan Aksu şöyle dedi:
"Yangından sonra Işıksoy Tekstil, çalışanlarını mağdur etmemek adına uzlaşma masasına oturdu. İşçiler de fabrikalarına sahip çıktı. Işıksoy Tekstil’in 230 çalışanı haklarını sonuna kadar aldı. Hem firma yönetimi hem de çalışanlar örnek bir tutum sergiledi. Tek seferde sayı itibariyle Türkiye’nin en büyük işçi-işveren ilişkilerini arabuluculuk uyuşmazlık yöntemi ile çözüme kavuşturmuş olduk."
BAŞARI ORANI YÜZDE 98
Arabuluculuk sisteminin tüm taraflar için oldukça avantajlı bir yöntem olduğunu belirten Aksu şöyle devam etti:
"Arabuluculuk sistemi, mahkeme süreçlerine göre çok daha hızlı bir şekilde çözülebiliyor. Yargı’da yıllarca süren davalar, arabuluculukla 1 gün gibi kısa bir sürede çözüme kavuşuyor. Bursa’da başarıyla sonuçlanan dosya oranı yüzde 98’in üzerinde. Anlaşmazlıkların çözümü için bir araya gelen taraflar gönül rahatlığıyla masadan gönül rahatlığıyla kalkıyor."
TİCARİ SIRLARI KORUYAN SİSTEM
BTSO Tahkim ve Arabuluculuk Merkezi (BTSO TAM) Divan Kurulu Başkanı Arabulucu Irmak Aslan da alternatif çözüm yöntemi olarak kurulan Merkez’deki çalışmalarıyla Türkiye’deki birçok ile örnek olduklarını söyledi. Mahkemelerde bekleyen milyonlarca dava dosyasının bulunduğunu, bu dosyaların kısa süre içerisinde karara bağlanmasının imkânsız olduğunu vurgulayan Aslan, "Hiçbir yargı kararı iki tarafı da mutlu etmez. Ancak arabuluculuk, tarafların itibarını ve ticari sırlarını koruyan, tarafların çok kısa bir sürede ve en az maliyetle masadan kalkmasını sağlayan çok önemli bir sistem" diye konuştu.
UYUŞMAZLIKLARA 1 GÜNDE ÇÖZÜM
Irmak Aslan, işçi-işveren uyuşmazlıklarında bugüne kadar bin 349 dosyanın incelendiğini, bu davaların 1004’ünün 1 günde çözüme kavuşturulduğunu söyledi. Aslan, Bursa’nın arabuluculuk uygulamalarında İstanbul’dan sonra ikinci sırada bulunduğunu ifade ederek, "Tarafların ilk görüşmelerindeki arabuluculuk maliyetini de BTSO Tahkim ve Arabuluculuk Merkezi olarak karşılıyoruz" dedi.

FOTOĞRAFLI