BURSA Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, Teknoloji Organize Sanayi Bölgesi’nin (TEKNOSAB) yüksek teknolojili üretim ve ihracat yapan uluslararası nitelikteki dev firmalara ev sahipliği yapacağını belirterek, "Bursa’ya 3 önemli firma gelecek. Her biri Oyak Renault ve TOFAŞ’ın iki katı ihracat yapacak" dedi. 
BTSO’nun temmuz ayı olağan meclis toplantısında konuşan Başkan İbrahim Burkay, Türkiye’nin çok hassas bir dönemden geçtiğini ifade etti. Suruç’taki saldırının Türkiye’de güvenliğin, demokrasinin ve toplumsal huzurun hedef alındığını belirten Burkay, “Toplum olarak sağduyumuzu kaybetmeden, dayanışma içinde hareket ederek bu sıkıntılı süreci atlatacağımıza inanıyorum” diye konuştu. 

TEKNOSAB’A YENİ YATIRIMLAR 

BTSO Yönetim Kurulu Başkanı Burkay, Bursa’nın geleceğini şekillendirecek TEKNOSAB projesine ilişkin bilgi verdi. "Bu projede şahıslar değil, kent kazanacak. TEKNOSAB ile ilgili alınan karardan sonra bu meclis, 100 yıl sonra başarılarla anılacak" diyen İbrahim Burkay, yeni nesil OSB’nin çorak bir arazi üzerine kurulacağını, bölgede kullanılacak enerjinin yüzde 60’ının ise alternatif kaynaklardan sağlanacağını ifade etti. TEKNOSAB ile Bursa’nın uluslararası nitelikteki yatırımlara ev sahipliği yapacağını dile getiren Burkay, şöyle devam etti:
"Tasarrufumuz eksilerde. Yatırım yapmamız lazım. Bu nasıl olacak? Bu bölge nasıl kalkınacak? Kurguyu doğru yapmamız lazım. TEKNOSAB bu alanda Türkiye’de yapılacak olan yatırımların merkezi olacak. Firmalar hazır. Bursa’ya gelecek 3 tane önemli yatırım var. Her biri Oyak Renault ve TOFAŞ’ın neredeyse iki katı kadar ihracat yapacak. Kara propagandaya BTSO üyelerinin kesinlikle taviz vermemesi lazım. 50 yıl öncesinin Türkiye’sinde yaşanan propagandalara fırsat vermeyelim. Bursa, 2023 hedefi olan 75 milyar dolar hedefini yakalayacak.”

İRAN’A TİCARİ HEYET ORGANİZASYONLARI

Dünyada dengelerin hızla değiştiği bir sürecin yaşandığını anlatan İbrahim Burkay, İran ile Birleşmiş Milletler arasındaki görüşmelerin anlaşmayla sonuçlandığını hatırlattı. Gelişmiş ülkelerin ticaret rakamlarında komşu ülkelerin önemli bir paya sahip olduğuna dikkat çeken Burkay, Türkiye’nin de birkaç ay öncesine kadar Irak’a ihracatını rekor seviyelere yükselttiğini söyledi. İran’da ambargonun kalkmasıyla bölgede yeni bir dönemin başladığını dile getiren Başkan Burkay, Bursa’daki firmaların özellikle otomotiv, tekstil ve makine gibi sektörlerdeki gücüyle ve üçüncü ülkelerden firmalarla yapılacak işbirlikleriyle pazarda fırsatları değerlendirebileceğini vurguladı. Bu konuda BTSO, TOBB ve DEİK nezdinde yürüttükleri çalışmaları anlatan Burkay, İran’a ticari heyet organizasyonlarını devreye almayı planladıklarını da kaydetti. 

“ÜYELERİMİZİN YÜZDE 60’I İLK KEZ PASAPORT ÇIKARDI”

BTSO’da hayata geçirdikleri projelerde tüm paydaşların yer almasını istediklerini belirten Başkan Burkay, “Bugün dünyanın 4-5 farklı noktasındaki en prestijli fuar etkinliklerine aynı hafta içerisinde 4-5 farklı heyetle katılıyoruz. Bugüne kadar gerçekleştirdiğimiz fuarlara bin 500’den fazla üyemiz katıldı. Bu üyelerimizin yüzde 60’ı ilk kez pasaport çıkardı. Yurt dışı fuar organizasyonlarımızda yapmış olduğumuz görüşmelerde ve kurmuş olduğumuz iş bağlantılarında üyelerimize önemli fırsatlar sunuyoruz. Küresel Fuar Acentesi projemiz kapsamında 2015 yılı boyunca toplam 58 fuar organizasyonu gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Önümüzdeki yıldan itibaren her sene 3 bin üyemizi yurt dışı fuarlarına taşımayı amaçlıyoruz” diye konuştu. 
“BURSA MİLANO VE FRANKFURT GİBİ OLACAK”
Bursa’yı fuarcılık alanında Türkiye’nin merkezi haline getirmek istediklerini belirten İbrahim Burkay, şunları kaydetti:
“Bundan 4-5 yıl önce çok zor olarak görülen projeler bugün kolaylıkla başarıya ulaşıyor. Birkaç yıl önce Bursa’da havayolu ulaşımına destek vermek amacıyla BTSO olarak uçak bileti alıyorduk. Bugün uçaklarımızın doluluk oranı yüzde 90’a ulaştı. Otoban ve hızlı tren projelerinin tamamlanmasıyla Bursa, zaten merkez konumuna gelecek. Amacımız önümüzdeki 5 yıl içinde Bursa’yı tıpkı Milano ve Frankfurt gibi fuarcılık alanında da merkez olarak konumlandırmak."