KAYSERİ Sanayi Odası (KAYSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Boydak, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's tarafından Türkiye’nin notunun düşürülmesinin  siyasi bir karar olduğunu söyledi. FETÖ/PDY soruşturması kapsamında tutuklanan KAYSO Meclis Başkanı Nurettin Okandan'ın yerine Meclis Başkan yardımcı Abidin Özkaya seçildi.
KAYSO Eylül ayı meclis toplantısında meclis başkanlığı seçimi yapıldı. FETÖ/PDY soruşturma kapsamında gözaltına alınan Nurettin Okandan'ın yerine 41 oyla Meclis Başkan yardımcı Abidin Özkaya seçildi. Seçilmesi ardından konuşma yapan Özkaya, "Amacım Kayseri ve Türk sanayisine hizmet etmektedir. Bu hizmetleri yerine getirmek için tüm KAYSO üyeleri ile birlikte daha fazla gayret göstereceğiz, görev süresi boyunca her türlü eleştiriye ve katkıya da hazırım" dedi.
KAYSO Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Boydak ise yaptığı konuşma da Doğu ve Güneydoğu Anadolu ile ilgili hükümet tarafından açıklanan 10 yıllık zaman zarfında toplanda 140 milyar TL’yi bulacak yatırımlarla ilgili düzenlemelerin memnuniyet verici olduğunu söyledi. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's tarafından Türkiye’nin notunun düşürülmesinin siyasi bir karar olduğunu açıklayan Başkan Boydak, şöyle konuştu:
"Moody’s Türkiye’nin notunu bir kademe aşağı düşürmekle yatırım yapılabilir vasfını güya kendilerine göre aşağıya çekmiş oluyorlar. Biz bunun tamamen siyasi bir karar olduğunu düşünüyoruz. Ekonomik verilerden uzak bir karar olduğunu düşünüyoruz. Bu karara iş dünyası ve siyasiler olarak elbette hepimizin tepkisi var. Burada önemli olan tepkimizi koyacağız ama biz çalışmamıza devam edeceğiz. Eğer biz sadece tepki koyarak yolumuza devam edersek kaybederiz. Masada kaybetmemek için çalışmalarımıza devam edeceğiz. Üretme, yatırım, ihracat yapmaya ve istihdam yaratmaya devam edeceğiz. Ülkemizi topyekün kalkınmaya götürmemiz lazım. Böyle durumların motivasyonumuzu artırması lazım. Hükümetimiz tarafından yapılan makro reformlarla büyümemize devam edeceğiz ve işler daha da yoluna girecek ve notumuz daha da yukarılara çıkacaktır."
Başkan Boydak, kısa vadede bir miktar sermaye çıkışı beklendiğini, faizlerde hafif yukarı bir ivme olduğunu, döviz piyasalarının makul durumda olduğunu, Türkiye’nin ekonomik büyüklüğünün son 14 yılda 3'e katlandığını söyledi. İç talebi canlandırmak için kredi kartı ödemelerin 12 aya çıkarılmış olmasının bireysel tüketiciyi rahatlatacağını ifade eden Başkan Boydak, emlak vergisinde katma değer vergisi düzenlemesinin yerinde bir karar olduğunu ancak yeterli olmadığını, beyaz eşya sektöründe özel tüketim vergilerinin aşağı çekilmesinin, mobilya sektöründe ise geçici KDV indiriminin emlak ve inşaat sektörlerinde bir miktar rahatlama oluşturacağını ifade etti. Boydak, FETÖ/PDY soruşturması kapsamında soruşturmaların devam ettiğini, suçluların gerekli cezaya çaptırılacağından şüpheleri olmadığını anlatırken şöyle dedi:
"Sayın Başbakanımızın bu soruşturmalar kapsamında şirketle şahısları ayrı tutmak istedikleri yönünde bir açıklaması var. Şahısların bir fiilinden dolayı şirketlerinin sorumlu tutulamayacağını söylediler. Eğer şirketin tamamı o şahsa aitse ona bakılacaktır ama çok ortaklı şirketlerde ortaklardan 1-2 tanesi soruşturmaya uğramış hatta tutuklanmışsa bu şirketin FETÖ'cü olduğu anlamına gelmez. Suçu olan varsa cezasını çeksin ama diğer taraftan da ekonomik kuruluşlarımızı tamamen öldürmek, hayatın dışına çıkarmak olmaz. Başbakanımızın bu sözünü destekliyoruz. Burada şirketlerle kişilerin ayrılması lazım. Finans sektörü de tedirgin. Geçmişte FETÖ terör örgütünün şirketlerine kredi veren finans kuruluşları var. Bu konuda da yeni bir KHK ile düzenleme yapılıyor. Bankacılar kredi verdikleri şirketlerle ilgili FETÖ’cü oldukları yönünde resmi bir kayıt olana kadar yaptıkları işlerden sorumlu olmayacak. Bu düzenlemenin özel sektör içinde yapılıp yeni bir KHK ile açıklanması lazım. Kafalardaki soru işaretlerinin giderilmesi adına hükümetimizin bu konuda da bir düzenleme yapmasını istiyoruz ki süratle normal hayata dönelim."

FOTOĞRAFLI