İSTANBUL, 17 Eylül () - Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası (VİOP), küçük yatırımcıların ilgi göstermesi beklenen "Mini BIST 30 Endeks" opsiyon sözleşmelerini 19 Eylül'den itibaren işleme açacak.

Borsa İstanbul'dan yapılan açıklamada, Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası’nda (VİOP), mevcut BIST 30 Endeks opsiyon sözleşmelerine ek olarak işleme açılacak olan "Mini BIST 30 Endeks" opsiyon sözleşmelerinin Takasbank güvencesiyle işlem görmeye başlayacağı belirtildi.

Açıklamaya göre, sözleşme büyüklüğü 1 adet dayanak varlığı temsil eden Mini BIST 30 Endeks opsiyon sözleşmeleri, halen işlem görmekte olan endeks opsiyon sözleşmelerinin yüzde 1’i büyüklüğünde olduğundan daha geniş bir yatırımcı kitlesine hitap etmesi ve yatırımcıların opsiyon sözleşmelerine ilgisinin artması bekleniyor.

Borsa İstanbul VİOP, daha önce pay opsiyonları, BIST 30 Endeks opsiyonları ve Dolar/TL opsiyonlarını işleme açarak sermaye piyasalarındaki ihtiyaçlar doğrultusunda opsiyon sözleşmelerindeki ürün çeşitliliğini artırmıştı.

Mini BIST 30 Endeks opsiyon sözleşmeleri fiyat gösterimi açısından dayanak varlığı BIST 30 Endeks olan opsiyon sözleşmeleriyle aynı şekilde olacak şekilde belirlendi.

Sözleşme büyüklüğü ise BIST 30 Endeks opsiyon sözleşmelerinde 100 adet dayanak varlığı temsil ederken, Mini BIST 30 Endeks opsiyon sözleşmelerinde 1 adet dayanak varlığı temsil ediyor.

Mini endeks opsiyonlarında alınıp satılan fiyat seviyesi aynı zamanda sözleşme büyüklüğünü de göstereceğinden yatırımcılar açısından daha anlaşılabilir olacağı tahmin ediliyor.

Avrupa tipi ve nakdi uzlaşmalı Mini BIST 30 Endeks opsiyon sözleşmelerinde işlem saatleri halen işlem görmekte olan endeks opsiyon sözleşmeleri ile aynı olacak.