Borsa İstanbul, günlük döviz vadeli kontratları ve fiziki teslim özelliğine sahip döviz kontratları gibi, yatırımcılara esneklik ve kolaylık sağlayacak yeni vadeli işlem sözleşmelerinin 2020’de gündemde yer alan konuların başında olduğunu duyurdu.
Borsa İstanbul'dan yapılan açıklamada, "Borsa İstanbul, sunacağı yeni ürün ve hizmetlerle sermaye piyasalarının derinleştirilmesinde sorumluluk üstlenmeye devam edecek" denildi:
"BIST 30 ve BIST 100 endeksleri başta olmak üzere, Borsamız tarafından hesaplanan BIST Pay Endekslerinin halihazırda ulaştıkları seviyeler dikkate alınarak, TL olarak hesaplanan 'Fiyat ve Getiri Endeksleri'nden iki sıfır atılmasına karar verilmiştir. Uygulamanın planlanan devreye alım tarihi 27.04.2020 olup endekslerden iki sıfır atılmasıyla birlikte endeks değerinin virgülden sonra iki hane gösterilmesine devam edilecektir."
Borsa İstanbul açıklamasında, "Günlük döviz vadeli kontratları ve fiziki teslim özelliğine sahip döviz kontratları gibi, yatırımcılara esneklik ve kolaylık sağlayacak yeni vadeli işlem sözleşmelerinin sunulması 2020’de gündemde yer alan konuların başındadır. Paya dayalı kitle fonlamasının hayata geçirilmesi kapsamında Takasbank ve Merkezi Kayıt Kuruluşu çalışmalara başlamıştır. İlk çeyrekte, birincil piyasanın hizmete girmesinin ardından ikincil piyasa için de değerlendirmeler yapılacaktır" denildi.
"Borsa İstanbul, finansal sistemde yenilikçi yaklaşımını sürdürüyor ve ülke ekonomisinin uluslararası sermaye akımlarından daha fazla yararlanabilmesine yönelik projeler geliştiriyor" denilen açıklamada şu bilgiler verildi:
"Piyasalarımızda işlem yapan yatırım kuruluşlarının farklı piyasalar için bulundurdukları teminatların tek bir havuzda birleştirilmesine yönelik Takasbank nezdindeki çalışmalar hızla devam etmektedir. Bu projede yatırım kuruluşlarının finansal yüklerinin azaltılması hedeflenmektedir.
"Diğer taraftan, yatırım kuruluşlarının risklerinin kontrolüne yönelik sistemler üzerinde MKK (Merkezi Kayıt Kuruluşu) tarafından çalışmalar yürütülmektedir. Ek olarak, risk yönetim sistemlerinin geliştirilmesi kapsamında, şirketlerin döviz yükümlülüklerine ilişkin finansal veriler MKK tarafından TCMB’ye raporlanacaktır.
"Sermaye piyasalarımızın uluslararası piyasalarla entegrasyonunu güçlendirmek için çalışmalar yapılmıştır. Küresel yatırım kuruluşlarının sahip oldukları sermaye piyasası ürünlerini yabancı saklama kuruluşlarında saklamalarına ve yabancı piyasalarda teminat olarak kullanmalarına imkan tanımak üzere toplu (omnibus) hesap açabilmeleri sağlanacaktır.
"Borsa İstanbul’un devam eden ve çalışmalarına başladığı girişimleri Türkiye finans piyasasının derinleşmesine ve finansal istikrara katkı verecektir.
"Sermaye piyasaları, finansman arayışındaki şirketlere uygun maliyetli ve uzun vadeli kaynak sağlamaktadır. Sermaye piyasaları finansmanın yanı sıra şirketlere risklerini yönetme olanağı veren finansal araçlar sunmaktadır. Sermaye piyasalarının önemi ve sağladığı fırsatlar ülke çapında yapılan toplantılarla SPK ve Borsa İstanbul tarafından şirketlere anlatılmaktadır."
"Borsa İstanbul, birikimlerini uzun vadeli yatırımlara dönüştürmek isteyen bireysel yatırımcılara şeffaf ve güvenilir bir piyasa sunmaktadır. 2012’de yürürlüğe giren yeni Sermaye Piyasası Kanunu ve ikincil düzenlemeler sayesinde bireysel yatırımcıların daha fazla korunmakta, derinleşen piyasalarda güvenli yatırımlar yapılabilmektedir."