Bireysel Emeklilik Sistemi, emeklilik döneminiz için birikim yapmanız amacıyla kurgulanmış bir sistemdir. Çalışma hayatınız boyunca yapacağınız düzenli katkılar ile emeklilik döneminizde mevcut yaşam standartlarınızı devam ettirebilirsiniz.

Bireysel Emeklilik yaptırmak zorunlu mudur?

Bireysel Emeklilik Sistemi’ne katılım isteğe bağlıdır. Emeklilik döneminde alınacak standart emekli maaşına ek olarak gelir elde etmek isteyen herkes sisteme katılabilir.

Bireysel Emeklilik Sistemi’nin avantajları nelerdir?

Devlet Katkısı

Bireysel Emeklilik Sistemi’nde yatırdığınız her katkı payının %25’i kadar bir tutar da devlet katkısı olarak hesabınıza eklenir. Bu tutar, katılımcının gelir vergisi mükellefi olup olmamasına bakılmaksızın devlet tarafından bireysel emeklilik hesabına yatırılır. Yatırılan bu tutarın hesaplanmasına konu olan katkı paylarının toplamı, ilgili dönemin yıllık brüt asgari ücreti kadardır.

Farklı Yatırım Araçları / Profesyonel Fon Yönetimi

Bireysel Emeklilik Sistemi’nde yatırdığınız katkı payları, emeklilik yatırım fonlarında değerlendirilir. Emeklilik yatırım fonları, finans piyasalarındaki birçok farklı menkul kıymete yatırım yapan fonlardır. Alanın uzman portföy yönetim şirketleri, bu fonları ihtiyaç ve beklentilerinize en uygun şekilde değerlendirir.

Bireysel Emeklilik Sistemi’ne girerken yaptığınız sözleşme ile birikiminizin değerlendirileceği fonları seçebilirsiniz. Böylece hem fonlarınız profesyonel fon yöneticileri tarafından yönetilir, hem de yatırdığınız tutarlar cüzi olsa bile birçok farklı emeklilik fonunda birikim yapabilirsiniz.

Ödeme dönemleri nasıldır?

Bireysel Emeklilik Sistemi’nin ödeme planlarıtercihinize göre aylık, 3 aylık, 6 aylık ya da yıllık olarak düzenlenebilir. Dilerseniz; ödemelerinize ara verebilir, dilediğiniz zaman ödemelerinize devam edebilirsiniz.

İstediğim zaman şirketimi değiştirebilir miyim?

İstediğiniz şirketi seçip onunla anlaşmanızı başlatabilirsiniz. Başka bir şirketin daha iyi imkanları olduğunu düşünürseniz rahatlıkla şirketinizi değiştirebilirsiniz. Yatırım planınızı olduğu gibi yeni şirkete taşıyıp kaldığı yerden devam edebilirsiniz.

Sosyal Güvenlik Kurumları ile Bireysel Emeklilik Sistemi farklı uygulamalar mı?

Bağ-Kur, Emekli Sandığı ya da SSK ile anlaşmalı olabilirsiniz ama bu Bireysel Emeklilik Sistemi’ni devletten aldığınız emekli maaşına ek olarak düşünebilirsiniz.

Bireysel Emeklilik Sistemi için ne kadar yatırmam gerekiyor?

Emekli olduğunuzda da kendi ayaklarınız üzerinde durabilmeniz için bugünkü gelirinizin en az %10’u ile yatırım yapmanızı öneririz. Üst limiti ise kendiniz belirleyebilirsiniz. Yatırdığınız miktarı, ilerleyen zamanlara değiştirme hakkına sahipsiniz.

Bireysel Emeklilik Sistemi’nde yatırımlarım nasıl değerlendirilir?

Bireysel Emeklilik Sistemi’nde yatırdığınız katkı payları, uzman portföy yöneticileri tarafından yönetilen emeklilik yatırım fonlarında değerlendirilir.

Bireysel Emeklilik Sistemi’nde ne zaman emekli olurum?

Bireysel Emeklilik Sistemi’nde 56 yaşınızı tamamladıktan ve en az 10 yıl boyunca sistemde kaldıktan sonra emekliliğe hak kazanabilirsiniz.

Bireysel Emeklilik Sistemi hakkında detaylı bilgi almak ve size uygun emeklilik planını öğrenmek için size en yakın Allianz acentesine başvurabilirsiniz.Tıklayınız.