İSTANBUL, 24 Ekim () - Türk Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cansen Başaran, Türkiye'nin "bilgi ekonomisine dönüşümünde" yenilikçilik ve teknolojinin önemine dikkat çekti.

TÜSİAD'ın düzenlediği, "Markada Ticarileşme Stratejileri Semineri"nin açılış konuşmasını yapan Başaran, Türkiye'nin "bilgi ekonomisine dönüşümünde" bilişim teknolojilerini kullanarak verimliliğini artırmanın yanı sıra katma değeri yüksek, yenilikçi, çevreyle dost, küresel norm ve standartlara uygun ürünler üretmesi ve bunları kendi markaları ile dünya pazarlarında yarıştırması gerektiğine vurgu yaptı.

Başaran, her fırsatta fikri hakların ticarileştirilmesinin yönetimsel bir konu olduğunu ve günümüz rekabet koşuları içinde gitgide daha da önem kazandığını vurguladıklarını belirtti.

Başaran, şirketlerin değerinin büyük bir kısmının "maddi varlıklar"ında, bilançolarında görünmeyen "gayri maddi varlıklar"a kaymış durumda olduğunu ifade ederek, "Bu varlıkların önemi ve değeri özellikle 1980'li yıllardan itibaren gerçekleşen şirket birleşme ve devralmalarda kendini daha çok göstermeye başlamıştır. Bilanço tutarlarına göre tespit edilen değerlerin çok üstünde gerçekleşen şirket satın almalarında ödenen bu bedellerin, şirketlerin maddi olmayan varlıkları ve özellikle de markaları için ödendiği tespit edilmiştir" dedi.

Seminerde "Fikri Hakların Ticarileştirilmesi" raporu tanıtıldı.