İSTANBUL, 26 Kasım () - Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC) üretimi azaltacağına yönelik beklentilere rağmen, başta Asya olmak üzere küresel ekonomideki yavaşlamanın etkisiyle petrol fiyatlarındaki düşüş beş aydır sürüyor. Bu süre içinde, petroldeki düşüş yüzde 32'yi aşarken, Türkiye'de kurşunsuz benzindeki dolar bazındaki indirim yüzde 14'ün dahi altında kalıyor.

Küresel emtia piyasalarında, Türkiye'nin de fiyatlamada temel aldığı Brent petrolünün fiyatı 78.00 dolara kadar gerilerken, ABD hafif petrolünün fiyatı da 75.00 doların da altına inerek, 74.05 doları gördü.

Bu veriler ile, geçen Haziran ayında 115 dolardan işlem gören Brent petrolündeki yaklaşık beş aylık düşüş yüzde 32.2'yi buldu. Buna karşılık, Türkiye'de 20 Haziran'da litresi 5.12 lira olan kurşunsuz benzinin litre fiyatındaki lira bazındaki indirim yüzde 10.74 düzeyinde kaldı.

Benzin fiyatının dolar bazında hesaplanarak bulunan indirim de petrol fiyatlarındaki düşüşün yarısının da altında kalıyor. Kurşunsuz benzinin fiyatı 20 Haziran'daki 2.15 liralık kur ile 2.38 dolar düzeyinde bulunurken, bugünkü 4.57 liralık fiyatı da, 2.22 liralık kur ile 2.06 dolar ediyor.

Böylece, yaklaşık beş aylık dönemde Brent petrolünün fiyatı yüzde 32.2 düzeyinde gerilerken, Türkiye'de kurşunsuz benzindeki indirim yüzde 13.45 düzeyinde kalıyor.

GÖZLER OPEC TOPLANTISINDA
Küresel emtia piyasalarında işlemciler, yarın Viyana'da yapılacak olan OPEC toplantısına odaklanmış durumda. OPEC'in ağrılıklı olarak Ortadoğu ülkelerinden oluşan üyelerinden bir bölümü fiyatlardaki düşüşü frenlemek için üretimin günde en az 1 milyon varil kısılmasını istiyorlar.

Toplantının sonucuna yönelik tahminler ise üretimde geniş çaplı azaltımdan, hiçbir değişim olmamasına kadar geniş bir aralıkta yer alıyor. OPEC üyelerini, Cezayir, Angola, Ekvador, İran, Irak, Kuveyt, Lİbya, Nijerya, Katar, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Venezuela oluşturuyor.

OPEC'ten üretimi kısma sinyalleri gelmesine karşılık, Hindistan ekonomisindeki büyümenin, ikinci çeyrekteki yüzde 5.7 düzeyinden, üçüncü çeyrekte yüzde 5.0'e yavaşlaması ve Çin Merkez Bankası'nın, ülke ekonomisindeki yavaşlamaya karşı geçen haftaki faiz indirmesi, petrol fiyatlarını aşağı yönlü baskılıyor.