BALIKESİR’in Gönen İlçesi’nde, çeltik hasadına katılan Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, çeltik hasadı tamamlanıncaya kadar ithalata izin verilmemesini isteyerek, bu dönemdeki ithalatın iç piyasadaki fiyatları olumsuz etkileyeceğini söyledi.
Gönen’e gelen Şemsi Bayraktar, Ziraat Odası Başkanlığı’nda geçen hafta etkili olan yağışlar nedeniyle oluşan hasarla ilgili bilgi aldı. Bayraktar daha sonra Sarıköy Mahallesi’nde düzenlenen çeltik hasadına katıldı.
Burada başına kasket takarak kürsüye çıkan Bayraktar, çiftçinin bu yıl üretim sezonunun başladığı Eylül ayından bu yana kuraklık, don, dolu, aşırı yağış, fırtına, hortum, kısaca doğal afetlerin hemen hepsini yaşadığını vurguladı. Kuraklıktan buğday, arpa gibi tahıllar, dondan kayısı, fındık, elma, ceviz başta olmak üzere pek çok meyve türü zarar gördüğünü kaydeden Bayraktar, “Bu üretim sezonunda, çiftçimiz felaketi yaşadı diyebiliriz. Çiftçimizin bağına bahçesine, tarlasına adeta ateş düştü. Özellikle Trakya, Marmara Bölgemizin çoğu yöresi ve Ege kıyılarımız kuraklıktan etkilenmedi ama bu bölgelerde de aşırı yağışlar ürüne zarar verdi. Daha geçen hafta görülen aşırı yağışlar, çeltik hasadımızı geciktirdi. Bir çiftçimiz Hasan Yılmaz hayatını kaybetti. Karacabey’de aşırı yağış ve 4 köyde meydana gelen dolu, sebze alanlarında, domates, karnabahar gibi ürünlere büyük hasar verdi. Ziraat Odalarımızın da içinde bulunduğu hasar tespit komisyonları hasar tespit çalışmalarına başladı. Aşırı yağışlar da tarım sigortaları kapsamına alınmalıdır. Çiftçilerimizin hasarları giderilmeli, borçları ertelenmelidir” dedi.
Bu yıl ilk tahmin sonuçlarına göre 890 bin ton çeltik üretimi beklendiğini ve üretimin yüzde 1.1 oranında azalacağını kaydeden Bayraktar, “Pirinç tüketimimiz de hızla artıyor. Bundan dolayı hala üretim açığımız bulunmaktadır. Pirinçte yeterlilik derecemiz yüzde 100’ün altında, yüzde 86.9’dur. Açığın giderilmesi için ithalat devam etmektedir. Geçen yıl, 164 bin 537 ton ürünü çeltik, 118 bin 563 ton ürünü pirinç, 603 ton ürünü de kahverengi pirinç olarak ithalat ettik. Türkiye toplam 22 ülkeden çeltik ve ürünleri satın aldık. Demek ki çeltikte üretim artışımız yeterli değil. Üretimi daha da artırmamız gerekiyor” diye konuştu.
Bayraktar, özellikle çeltik hasadı tamamlanıncaya kadar, ithalata izin verilmemesini isteyerek, bu dönemdeki ithalatın iç piyasada fiyatları olumsuz etkileyeceğini söyledi. Görüldüğü kadarıyla hasadın başladığı şu günlerde piyasa fiyatlarının üreticileri memnun edecek düzeyde olduğunu belirten Bayraktar, “Bu yıl da geçen yıl olduğu gibi Toprak Mahsulleri Ofisi’nin piyasalara girmesini gerektirecek bir durum henüz bulunmamaktadır. Ancak üreticimiz açısından Toprak Mahsulleri Ofisi’nin varlığını bilmek, gerektiğinde üreticilerin elindeki çeltiği alacağı güvenini duymak oldukça önemlidir. Toprak Mahsulleri Ofisi’nin piyasa fiyatlarının gerilemesi durumunda müdahale fiyatını üretici maliyetlerini göz önünde bulundurarak açıklamasını ve üreticilerimizi mağdur etmeden Ofis’e gelen ürünü almasını bekliyoruz” şeklinde konuştu.

FOTOĞRAFLI