İSTANBUL, 27 Ağustos () -  Türkiye Bankalar Birliği (TBB) sektör saygınlığı ve rekabet hukukunun gözetilmesi amacıyla "Bankacılık Etik İlkeleri"ni yeniledi.

TBB'den yapılan açıklamaya göre, yenilenen Bankacılık Etik İlkeleri’ne göre, bankalar artık müşterilerinin talep ve beklentilerini şikâyet olarak değil, başvuru olarak kabul edecek ve etik ilkelere uymayan bankalar cezai yaptırımla karşı karşıya kalacak.

Bankacılık Etik İlkeleri'nin, "Bankacılık mesleğine ve sektörüne duyulan güvenin daha da güçlendirilmesi, sektörün paydaşlarıyla ilişkilerinin geliştirilmesi ve teknolojik elişmelerin dikkate alınması" amacıyla güncellendiğinin altı çizilen TBB açıklamasında, "Bankaların ilgili ilkelere uymaması halinde cezai yaptırım uygulanacağı maddesi de eklenen yenilikler arasında yer alıyor" denildi.

"GÜVEN VE İTİBAR OLUMLU YÖNDE DESTEKLENECEK"

TBB Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Aydın, TBB’nin sektörün büyümesi ve ekonomik faaliyetin sürekli ve istikrarlı bir şekilde finanse edilmesine en çok önem verdiğine işaret ederek, "Bunu gerçekleştirmenin yolu bankaların özkaynaklarının yüksek, sektöre duyulan güven ve itibarın sağlam olmasından geçiyor" dedi ve ekledi:

"Ulusal ve küresel gelişmeler yanında, teknolojideki değişme ve yaşanan tecrübeler de dikkate alınarak yaptığımız bu güncellemeyle, Etik İlkelerin sektörün tamamında uygulanması ve benimsenmesi sayesinde, sektöre duyulan güven ve itibarın olumlu yönde destekleneceği kanaatindeyim."

"TERÖRÜN FİNANSMANIYLA MÜCADELE" EKLENDİ

Bankacılık Etik İlkeleri’ne, kamu yararının gözetilmesi doğrultusunda "Terörün Finansmanı ile Mücadele" ilkesi de eklendi. Buna göre bankalara, suçtan kaynaklanan mal varlığı değerinin aklanması ve yolsuzlukla mücadelede bankalar arası ya da diğer kuruluşlarla işbirliği yapma ve buna karşın önlem alma yükümlülüğü getiriliyor.

Rekabet Hukuku’nun gerektirdiği ortamın bankalar tarafından gözetilmesi ve bankacılık sektörü saygınlığının korunmasına ilişkin çaba sarf edilmesi, kamu yararı başlığı konusunda düzenlenen yeni maddeler olarak yer alıyor.

MÜŞTERİLERİN DURUM VE İHTİYAÇLARI DEĞERLENDİRİLECEK

Etik ilkelerinde yapılan bir başka değişiklikle, "müşterilerin bilgilendirme"si özel olarak ele alınarak, bankalara bir ürün ya da hizmeti müşterilerine önermeden önce, müşterilerinin durum ve ihtiyaçlarını değerlendirmesi ilkesi de eklendi.

İlkeler arasına, müşterilerin bankacılık ürün ve hizmetleriyle ilgili talep ve beklentilerinin, "şikâyet" ve "eleştiri" olarak değil; "başvuru" olarak algılanması ve her türlü beklentinin kısa sürede değerlendirilmesi ve çözümlenmesi de eklendi.