İSTANBUL, 20 Ekim () - Bankaların Merkez Bankası'na yatırdıkları "zorunlu karşılıklar"a yapılacak faiz ödemesine ilişkin ayrıntılar yarın belli olacak.

Merkez Bankası zorunlu karşılıklara telafi faizi uygulamasına ilişkin ayrıntıları yarın açıklayacak.

Türkiye Ekonomi Kurumu'nun 4. Uluslararası Ekonomi Konferansı'nda konuşan Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, "Salı günü bir açıklama yapacağız, zorunlu karşılıklara telafi faizini bir teşvik unsuru olarak kullanılmasının detaylarını kamuoyuna açıklayacağız" dedi.

"ÖLÇÜLÜ VE SINIRLI OLACAK"

Başçı Mart ayında yaptığı açıklamada, Resmi Gazete'de 26 Mart tarihinde yayımlanan tebliğ ile zorunlu karşılıklara Merkez Bankası'nın belirleyeceği oranlarda faiz ödenmesinin yolunun açıldığını anımsatmış ve zorunlu karşılıklara ödenecek faizin "ölçülü ve sınırlı" tutulacağını söylemişti.

Merkez Bankası tarafından gerekli görülmesi halinde zorunlu karşılıkların Türk Lirası olarak tutulan bölümüne faiz ödenmesinin "ileri bir tarihte" gündeme alınabileceğini vurgulayan Başçı, "Zorunlu karşılıklara kısmi faiz ödenmesinin ROM üzerindeki etkileri farklı açılardan değerlendirildiğinde, zorunlu karşılıklara ödenecek kısmi faizin ölçülü ve sınırlı tutulmasının uygun bir yaklaşım olabileceği düşünülmektedir" demişti.