Erdem ÖZCAN/BANDIRMA (Balıkesir), () - BALIKESİR’in Bandırma İlçesi’nde kurulu Bandırma Gübre’nin yapımı tamamlanan kalsiyum amonyum nitrat ve granül stabilize nitrat gübreleri üretim tesislerinde deneme üretimi başlıyor.
Bandırma Gübre Fabrikaları Yönetim Kurulu Başkanı Yahya Kemal Gencer, tesislerde düzenlediği basın toplantısında yapım çalışmaları sona eren kalsiyum amonyum nitrat ve granül stabilize nitrat gübresi üretim tesisleri hakkında bilgi verdi. Bir hafta içinde ilk ünitede deneme üretime başlayacağını belirten Gencer, tesislerin ilave yardımcı ünitelerle birlikte toplam yatırım miktarının 261 milyon dolar olduğunu kaydetti. Gencer “Ana üretim ünitelerinin tutarı bu meblağın içinde ve 140 milyon eurodur. Bu tutarın yüzde 85’i Almanya’dan üç yılı ödemesiz 13 yıl vadeli, yüzde 3,02 sabit faizli kredi ile finanse edilerek karşıladık” dedi.
AVRUPA’NIN SON 40 YILDAKİ EN BÜYÜK YATIRIMI
Kalsiyum amonyum nitrat ve granül stabilize nitrat gübresi üretim tesislerinin Avrupa’da son 40 yılda gübre sektörüne yapılan en büyük yatırım olduğunun altını çizen Gencer, yeni tesislerin üretime başlamasıyla birlikte Bandırma Gübre Fabrikaları aynı sahada hem fosfatlı, hem nitratlı kimyevi gübre üreten Türkiye’nin tek, dünyanın ise nadir şirketlerden biri haline geleceğinin altını çizdi.
PAZAR PROBLEMİ YOK
Gencer, yeni tesislerde üretilecek olan kalsiyum amonyum nitrat ve granül stabilize nitrat gübresinin yüzde 60’lık kısmının 3 yıl süreyle dünyanın sektörde en büyük firmalarından Transammonia Firması ile Alman BayWa AG şirketlerine, geriye kalan yüzde 40’lık kısmın ise iç piyasa ve ihracatta yönelik satışının yapılacağını söyledi. Gencer, 20 bin metrekare alan üzerine kurulan yeni tesislerde torbalama hariç toplam 80 kişinin çalışacağını açıkladı.
Ülkedeki kimyevi gübre üretiminin hammaddeyle birlikte yüzde 80’lik kısmının ithalata bağlı olarak gerçekleştiğini dile getiren Gencer “Ülke olarak kimyevi gübreye yılda 1,5 milyar dolar ödüyoruz. Kalsiyum amonyum nitrat (CAN) ve granül stabilize amonyum nitrat (AN) gübresi üretim tesislerin hizmete girmesiyle birlikte cari açığın kapanmasına ciddi katkılar sağlayacağımızı düşünüyorum” diye konuştu.

FOTOĞRAFLI