'TÜRKİYE'NİN EKONOMİK REFORMLARA İHTİYACI VAR'
Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Zeugma Mozaik Müzesi'nde düzenlenen 2'nci Kalkınma Ajansları Konferansı'nın kapanış oturumuna katıldı. Gaziantep Valisi Erdal Ata, Adıyaman Valisi Mahmut Demirtaş, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, GAP İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil ile kalkınma ajansları temsilcilerinin katıldığı konferansın sonuç bildirgesinin okunmasının ardından konuşan Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Türkiye'nin son 12 yılda büyük değişim geçirdiğini söyledi. Kalkınmada önemli adımlar atıldığını belirten Bakan Yılmaz, Türkiye'nin ekonomik hacminin 1 trilyon dolar seviyelerine yaklaştığını anlatarak şunları söyledi:
"Türkiye'nin kalkınma sürecinde geçtiğimiz yıllarda 2001 yıllarından 2014 yıllarının başlarına kadar büyük bir aşama kaydettik. Son 10-12 yılı değerlendirdiğimizde şunu görüyoruz: Türkiye her açıdan daha kalkınmış bir ülke haline geldi. Ekonomiden başlayacak olursak, 2002 yılında 230 milyar dolarlık bir ekonomimiz vardı. Kişi başına gelirimiz 3 bin 500 dolar civarındaydı. İhracatımız 36 milyar dolardı. Nüfusumuz 66 milyondu. Ar-Ge çalışmalarının milli gelire oranı yüzde 0.53 civarındaydı. Enflasyonu yüksek, faiz oranları yüzde 60'ın üzerinde olan bir ülkeydik. Borçların milli gelire oranına baktığımızda kamunun yüzde 70'i borçlu bir ülkeydik. Bütün bu rakamlara baktığımızda ve bugünle mukayese ettiğimizde, ekonomik anlamda geldiğimiz yer çok açık ve net. Geçen yıl itibariyle söylüyorum; Türkiye, 820 milyar dolarlık bir ekonomik bir hacme ulaştı ve giderek 1 trilyon dolar seviyelerine yaklaşıyoruz."
Türkiye'nin yeni bir sıçrama yapması gerektiğini belirten Bakan Yılmaz, bunun gerçekleşmesi için ekonomik politikalarda yeni reformların gerçekleşmesi gerektiğini ifade ederek şöyle konuştu:
"Daha yenilikçi bir ekonomik bir yapı. Teknolojinin, bilginin daha fazla katma değere dönüştüğü bir ekonomik yapıyı hedeflememiz gerekiyor. Sosyal boyuta baktığımız zaman, artık mutlak yoksulluk meselesini geride bırakmış, sadece göreli yoksullukla uğraşan bir ülke haline gelmemiz gerekiyor. Geçtiğimiz yıl Meclisimizde kabul eden 10'uncu 5 yıllık plan 2014-1018 dönemini kapsıyor. Bir anlamda 2023 vizyonumuzun ilk 5 yıllık planını ayrıntılı bir şekilde planlayan, ortaya koyan bir doküman niteliğinde. Bu planı ben çok önemsiyorum. Türkiye'nin bir reform programı aslında bu plan. Bu planı biz oturup Kalkınma Bakanlığı'nda hazırlamadık. Yerelde ve Türkiye'de sorunları, potansiyelleri belirledik ve hangi konulara ağırlık verilmesi gerektiğini belirleyerek yol haritası çıkardık. Bu çalışmada 25 kritik alan belirledik. Bence bütün yapılan çalışmalarda 10'uncu planda çizilen çerçeve çok çok önemli. Son 2-3 yılda düşük teknolojili üretimden orta teknolojili üretime geçtik. Önümüzdeki dönemde bu değişim devam ederken yüksek teknolojili üretime de geçişin sağlanmasına uğraşacağız."
Bakan Yılmaz'a, konuşmasının ardından günün anısına bakır işleme hediye verildi. Bakan Yılmaz konferansın ardından ajans temsilcileri ile sohbet etti.

EB (HK/CK) (FOTOĞRAFLI)