'YÜKTE HAFİF, PAHADA AĞIR ÜRÜNLERE YÖNELMELİYİZ'

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Manisa'da sanayici ve işadamları ile yemekte buluştu. Toplantıya Manisa Valisi Mustafa Hakan Güvençer, Büyükşehir Belediye Başbakanı MHP'li Cengiz Ergün, AK Partili Manisa Milletvekili Recai Berber, CBÜ Rektörü Prof. Dr. Kemal Çelebi, sivil toplumu kuruluşu temsilcileri, sanayici ve işadamları katıldı. 

Toplantıda konuşan Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Manisa ziyaretinde üretim aşkı gördüğünü belirterek, kentte nitelikli yatırımların yapıldığını söyledi. Manisa'nın geçen yıl 2 milyar dolara yakın ihracat yaptığını kaydeden Bakan Özlü, şehrin daha çok ihracat yapabileceğini ifade etti. Özlü, "Bunu yapmak için üretimde teknolojinin ağırlığını artırmalıyız. Yükte hafif ama pahada ağır çeken ürünlere yönelmeliyiz. Bunun için, Manisa'daki firmalarımızdan daha fazla Ar-Ge merkezi kurmalarını bekliyoruz. 15 personelle de Ar-Ge merkezi kurmanın önünü açtık. Tasarım merkezlerini de Ar-Ge merkezi gibi desteklemeye başladık. Manisa'da öncelik vermemiz gereken konulardan birisinin de Teknoloji Geliştirme Bölgesi olduğunu düşünüyorum. Hep birlikte, bu bölgeyi artık bir an önce aktif hale getirmeliyiz. Celal Bayar Üniversitemiz ile Manisa'daki sanayicilerimiz arasında daha yakın bir işbirliği tesis etmeliyiz" dedi. 
Manisa Celal Bayar Üniversitesinin Yenilikçi ve Girişimci Üniversite Endeksi'nde ilk 50'de yer almadığını kaydeden Bakan Özlü, üniversitenin daha yüksek sıralarda yer alması gerektiğini belirtip, şehrin üniversiteye destek vermesi gerektiğini söyledi. Kentte OSB'lerin doluluk oranına dikkat çeken Bakan Özlü, sanayici için yeni sanayi parselleri üretmek istediklerini ve Manisa OSB'de 6'ncı ilave alan çalışmalarının sürdüğünü söyledi. 

'ÜRETİM REFORM PAKETİ ÜZERİNE ÇALIŞIYORUZ'

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın Üretim Reform Paketi üzerinde çalıştığını kaydeden Bakan Özlü, "Bu paketle hayata geçecek olan eylemler, sanayi bölgelerimizle ilgili birçok sıkıntıyı çözecek. Yatırımın önündeki engellerin önemli bir kısmı da ortadan kalkmış olacak. Sanayicimize lojistik açıdan uygun yerlerde, daha fazla, daha az maliyetli ve her yönüyle yatırıma hazır sanayi parselleri üreteceğiz. Bizim felsefemiz çok açık. Bizim felsefemiz, yatırımcının önüne turkuaz halı sermektir. Bizim işimiz, yatırımcıların önünü açmaktır. Türkiye ekonomisinin ortaya koyduğu başarılı performansın arkasında işte bu felsefe yatıyor. Bütün ekonomi politikalarımızı, reel sektörün güçlenmesi esasına göre kurguluyoruz. Güven ve istikrara, işte bu yüzden çok sık vurgu yapıyoruz. Özel sektörümüzün karşılaştığı riskleri azaltmak için güven ve istikrarı titizlikle koruyoruz. Bugün kamu borç oranları ve bütçe açığı bakımından, dünyanın en başarılı ekonomilerinden biriyiz" diye konuştu.

'YÜKSEK ENFLASYON VE FAİZİ DÜŞÜNMEYİN'

Sanayicileri yüksek enflasyon ve faizle uğraştırmak istemediklerini dile getiren Bakan Özlü şunları söyledi:
"Mali disipline gözbebeğimiz gibi itina gösteriyoruz. Çünkü mali disiplinden taviz verirsek, bunun bedelini özel sektörümüzün ödeyeceğini hepimiz biliyoruz. Biz, iş insanlarımızın sadece işlerine yoğunlaşmalarını istiyoruz. Sizleri, yüksek faiz ve enflasyon gibi belalarla uğraştırmak istemiyoruz. Zihinleriniz oraya hiç takılmasın. O konuları inşallah halledeceğiz. Sizlerin Ar-Ge, inovasyon, tasarım, markalaşma, yeni pazarlara açılma, kurumsallaşma, ölçek büyütme gibi işlere kafa yormanız gerekmektedir. Türkiye, 2000'li yılların başında düşük gelirli bir ülkeydi. Şimdi orta gelir seviyesine geldik. Bunu hükümetimizin politikalarıyla ve sizlerin yaptığınız üretim ve ihracatla başardık. Yüksek gelir seviyesine de yine hep birlikte çıkacağız. Daha kaliteli, daha verimli, daha yüksek katma değerli üretim yaparak bunu başaracağız. Sizlerin böyle bir üretim yapısına geçişinize bizler, her türlü desteği vermeye hazırız."

Sınai Mülkiyet Kanun Tasarısı'nın Ekim veya Kasım ayında yasalaşacağını açıklayan Bakan Özlü, teşvik sistemindeki revizyonun radikal değişikler getirdiğini söyledi. Bakan Özlü, "Bakanlığımızda TÜBİTAK'ı yapılandırmak için bir çalışma grubu oluşturduk. TÜBİTAK, yeni yapısıyla, Ar-Ge yapan bir kurum olmaktan ziyade, özel sektöre Ar-Ge yaptıran bir yapıya kavuşacaktır. Yine Bakanlığımızda kurduğumuz bir başka çalışma grubumuz da Dördüncü Sanayi Devrimi'yle ilgili çalışmalarını yoğun bir şekilde devam ettirmektedir. Sanayimizin, yeni sanayi devrimine ve akıllı üretime geçiş sürecine en iyi şekilde ayak uydurması öncelikli hedefimizdir. Şu anda bunu sağlayacak eylemleri tespit etmek için de yoğun bir şekilde çalışıyoruz. Bütün bu çalışmalar neticesinde, sanayi sektörümüzün daha rekabetçi bir yapıya kavuşmasını sağlayacağız. Böylece bu ülkenin gelirini, ihracatını, istihdamını, aşını ve ekmeğini büyüteceğiz" dedi.

'ÜST AKIL BİR GÜN FETÖ'YÜ, BİR GÜN PKK'YI BİR GÜN DAEŞ'I KULLANIYOR'
Konuşmasında 15 Temmuz darbe girişimini ve PKK teröründen bahseden Bakan Özlü, Türkiye'nin güçlü olmasından bazı ülkelerin rahatsızlık duyduğunu söyledi. Bakan Özlü, "Türkiye'ye dur dermek için, sık sık maşalarını kullanıyorlar. İşte en son, 15 Temmuz darbe girişimini ve sonrasında art arda yaşanan terör saldırılarını gerçekleştirdiler. Üst akıl, bir gün FETÖ'yü kullanıyor. O tutmayınca PKK'yı, o da tutmayınca DAEŞ'i kullanıyor. Ancak bu millet dirayetli bir şekilde ayakta duruyor. İddia ediyorum, dünyadaki birçok ülke, 15 Temmuz darbe girişimi gibi bir hadise karşısında diz çökerdi. Ve uzun süre, yeniden ayağa kalkamazdı. Ancak Türkiye, herhangi bir ülke değildir. Bu millet de herhangi bir millet değildir" diye konuştu. 

'TÜRKİYE DAEŞ'İ VURDU, SESİ BUNLARDAN ÇIKTI'
DAEŞ'e yönelik Fırat Kalkanı operasyonundan PKK'nın uzantılarının rahatsız olduğunu söyleyen Bakan Özlü, "Cerablus'un ve bölgenin DAEŞ teröristlerinden temizlenmesi için çok etkili bir hamle yapıldı. Bu operasyona dünyanın hemen her yerinden destek geldi. Dikkat ettiyseniz, bu operasyondan rahatsız olan sadece bir kesim var. DAEŞ ile mücadele ettiğini iddia eden PYD, YPG ve onların buradaki uzantıları, nedense bu operasyondan rahatsız oldu. Türkiye, DAEŞ'i vurdu. Ama ne hikmetse, sesi bunlardan çıktı. Türkiye'nin tavrı çok açıktır. Türkiye, terörün her türlüsüne karşıdır. Türkiye için, her terör örgütü kötüdür. Türkiye, her terör örgütüyle mücadele edebilecek güce sahiptir. FETÖ, DAEŞ, PKK, YPG fark etmez. Topunun belini kıracağız. Ülkemizi terör belasından kurtulacağız. Demokrasimizi güçlendireceğiz. Ekonomimizi hep birlikte büyüteceğiz" dedi.
İlker KILIÇASLAN - Nermin UÇTU/MANİSA, (DHA)