BİLİM, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, yerli marka otomobilin 2020 yılından önce yollarda olmasını hedeflediklerini, bunun da menzili uzatılmış elektrikli araç şeklinde olmasının hedeflendiğini söyledi.
İzmit'te The Ness Otel'de düzenlenen 'Otomotiv Saniyii 2014 ve Gelecek' konulu toplantıya Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Sanayi Genel Müdürü İbrahim Kılıçarslan, Bakanlık Müsteşarı Ersan Aslan, Türk Patent Enstitüsü Başkan Yardımcısı İbrahim Yaşar, Sanayi Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Gökhan Öztürk, Kocaeli Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü İlhan Aydın, bölgedeki otomotiv fabrikalarının üst düzey yöneticileri ve diğer yan sanayiciler katıldı.
HEDEF YÜKSEK TEKNOLOJİLİ ÜRETİM
Toplantıda konuşan Bilim sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Türkiye'nin artık düşük teknoloji düzeyinden orta teknoloji düzeyine geçiş yaptığını, bundan sonraki dönemde ise orta yüksek ve yüksek teknolojiye doğru geçiş yapmak istediğini söyledi. Bakan Işık şöyle devam etti:
"Bizim üretim ortalamamız şu anda tam orta teknoloji düzeyinde. Ancak 2023 hedeflerine erişmek için mutlaka teknoloji düzeyimizi daha üst noktalara taşımak durumundayız. Burada ilk hedefimiz orta teknoloji düzeyine ulaşmak ve ardından da ileri teknoloji düzeyine de erişmek. 2023 için hedefimiz ihraç edeceğimiz ve üreteceğimiz ürünlerin en az yüzde 15'inin ileri teknoloji düzeyinde olması gerekir 2023 yılında. Bu nedenle bizim 3Y diye formüle ettiğimiz yerli, yenilikçi ve yeşil üretim anlayışını artık sanayide öncelik olarak belirlemiş durumdayız. Tabii ki teknolojide derinlik ar-ge ve yenilikte yetkinlik stratejimiz çerçevesinde bu hedefleri başarmak için bir paradigma değişimine gidiyoruz. Otomotiv ve makine gibi güçlü alanlarımızda hedef odaklı yaklaşım içerisinde olacağız. Bugünkü toplantıda otomotiv sektörü için yeni hedeflere ve yeni trendlere odaklanacağız."
Bakan Fikri Işık konuşmasında, 2013 yılı verilerine göre dünya ticaretinin yaklaşık 18 trilyon dolar olduğunu, otomotiv sektörünün cirosunun ise 1 trilyon 550 milyar dolar olduğunu belirterek şöyle devam etti:
"Ülkemiz dünya araç üretiminde 2013 rakamlarında, ben 15 diye biliyorum bazı rakamlar 17 diyor ama 15 daha uygun gibi gözüküyor ve Avrupa'da da 6'ncı sıradayız. Ticari araç üretiminde ise dünyada 9'uncuyuz. Avrupa verilerinde de 1'inciyiz. Ülkemiz otomotiv sanayisinin dünya otomotiv ihracatından aldığı pay 2002 binde 6 iken şu anda yüzde 1.4'e yükseldi. Bu oranlar sektörümüz ve ülkemiz açısından sevindirici oranlar. Şimdi ülkemiz otomotiv sektörü dış ticareti ile ilgili bazı rakamları birlikte paylaşmakta fayda var diye düşünüyorum. Değerli katılımcılar biraz önce söylediğim gibi otomotiv test merkezinin kurulması otomotivimiz için kritik önemde. Bu noktada Avrupa'ya olan bağlılığımızı azaltmak, ülkenin her yıl harcadığı dövizi minimize etmek ve yurt içerisinde hem test ve muayene işlemlerini yapacak, hem de inovasyon görevini üstlenecek otomobil test merkezinin Bursa Yenişehir'de inşallah hayata geçireceğiz. Burada sektörün ihtiyaç duyduğu tik onayı ve ar-ge testlerinde bu test merkezinde yapma imkanımız olacak. Burada tabi son olarak şunu da özellikle ifade etmek istiyorum. Türkiye'nin artık bir yerli markaya ihtiyacı olduğunu toplumun çok geniş kesimleri tarafından kabul gören bir durum. Yerli markanın 2020 yılından önce yollarımızda olmasını hedefliyoruz. Bu markanın da daha çok içten yanmalı motorlarla Rangest İnstander Electrical Wehicle dedikleri menzil uzatılmış elektrikli araç şeklinde olmasını hedefliyoruz. Buradan özellikle sektörle güçlü bir işbirliğini hedefliyoruz."
Toplantı daha sonra basına kapalı olarak devam etti. 

FOTOĞRAFLI