GIDA, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Rusya'ya yapılması planlanan gıda ihracatıyla ilgili Rusya'dan gelen heyetle olumlu görüşmeler yaptıklarını, önümüzdeki ay bunların uygulamalarını göreceklerini söyledi.
Bakan Eker, Kastamonu Üniversitesi (KÜ) Su Ürünleri Fakültesi'nde faaliyet gösterecek olan 'Aras' adlı bilimsel araştırma ve inceleme gemisinin açılışını yaptı. Törene, Vali Şehmus Günaydın, Kastamonu Belediye Başkanı AK Partili Tahsin Babaş, KÜ Rektörü Prof. Dr. Seyit Aydın, kaymakamlar, ilçe belediye başkanları ve vatandaşlar katıldı.
Törende konuşan Bakan Eker, geçen hafta Rusya Federasyonu'ndan gelen heyetle mevcut ürünlerin ihracatına ilave olarak, su ve hayvansal ürünler, süt ve süt ürünleri, beyaz et, balık gibi konuları da görüştüklerini kaydetti. Bu görüşmeleri yaparken iki şeye dikkat ettiklerini vurgulayan Bakan Eker, şöyle dedi:
"Bir, atıl kapasiteyi arttıracak ve bizi boşluğa düşürecek plan hatası yapmak istemeyiz. İki, bu durumdan istifadeyle Türkiye'de spekülatörlerin devreye girip de tüketicilere zarar verecek, fiyat artışına yol açacak gelişmelere de izin vermeyeceğiz. Onlara da dikkat edeceğiz. Potansiyeli akıllıca, doğru, rasyonel planlamayla harekete geçirip, kapasitemizi artırıp, bundan sonraki ticaretimizi, ihracatımızı da bu çerçevede yapacağız. Ruslarla bu manada yaptığımız görüşme olumlu. Olumlu gelişmeler kaydettik, imzaladığımız protokolde de çok olumlu bazı noktalar yakaladık. Önümüzdeki ay da bunların uygulamalarını hep birlikte göreceğiz."
Bakan Eker, balıkçılık konusunda Karadeniz'den, Marmara'dan, Ege'den, Akdeniz'den faydalanılması gerektiğini de belirterek, şöyle devam etti:
"Vur deyince de öldürmemek lazım. Bu denizler ve bu denizlerin balıkları, sadece bugünkü yediğimiz, bugünkü karımız olmamalı. Çocuklarımızın, torunlarımızın, gelecek kuşaklarımızın da rızkı burada. Avcılık, balıkçılık yaparken buna dikkat etmek durumundayız."
'DENİZLER KURAMAMIŞ OLUR'
Balıkçılığı geliştirirken denizlerin korunması için de büyük itina gösterdiklerini belirten Bakan Eker, şöyle devam etti:
"Kültür balıkçılığını destekleme kapsamına aldık. Toplam tüketimde kültür balıkçılığının payını yüzde 10'dan yüzde 40'lara çıkardık. Yetiştiricilikten elde edilen balık miktarı 61 bin tondan 233 bin tona çıktı. Niye? Çünkü ihtiyaç hissettiğimiz balığı yetiştiricilikten alıp, o zaman denizler üzerindeki baskıyı azaltmış oluruz. O zaman denizler kurumamış olur. Tedbirlerimizi, projelerimizi buna göre yaptık. Bugün, Türkiye'de kültür balıkçılığı, Avrupa ülkeleri içindeki en büyük üçüncü büyük sektöre dönüştü. En büyük üçüncü büyük ülke, en çok büyüyen üçüncü ülke. Avrupa başkentlerinde tüketilen çupra ve levreğin her 3 ila 4 tanesinden biri Türkiye'de yetiştirilip ihraç ediliyor. Yaklaşık 600 milyon dolara çıktı su ürünleri ihracatımız."
Türkiye'de denizlerin taşıyabileceğinden daha fazla tekne bulunduğuna da işaret eden Bakan Eker, bunun azaltılması gerektiğini belirtti. Bakan Eker, açılış töreninin ardından ilçeden ayrıldı.

FOTOĞRAFLI