ANTALYA,() - ORMAN atıkları, Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı'nın (BAKA) desteğiyle biyokütle enerji çevre dostu 'pelet'e (sıkıştırılmış ahşap talaşı) dönüşecek. Projenin, enerjide dışa bağımlılığın azalmasına katkı sağlayacağı kaydedildi.
BAKA'nın 2014 Mali Destek Programı'ndan destek alan Antalya'da faaliyet gösteren Akdeniz Ahşap, dışa bağımlı petrol, doğalgaz, kömür gibi fosil menşeli enerji kaynaklarına alternatif olarak ithalatı azaltacak biyokütle enerjisi, çevre dostu kabul edilen 'pelet' üretimi gerçekleştirecek.
Projenin uygulanma süreci, Akdeniz Ahşap Endüstri Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Ziya Odyakmaz ile BAKA Genel Sekreteri Tuncay Engin'in projeyi imzalamasıyla başladı. Enerji kaynakları petrol, doğalgaz, kömür gibi fosil menşeili kaynaklar açısından Türkiye'nin dışa bağımlı olduğunu ve enerji ihtiyacının yüzde 78'inin ithalat yoluyla karşılandığını hatırlatan Odyakmaz, ithalat bağımlılığını azaltmak amacıyla gerçekleştirilen projeye verdiği destek ve bölge iş dünyasına kazandırdığı vizyon için BAKA'ya teşekkür etti.
'BÖLGEDE ÖNCÜLÜK EDECEK'
Projeyle Avrupa Birliği'nin desteklediği ve önümüzdeki yıllarda ülkemizde kullanımının devlet tarafından desteklenmesini beklenen biyokütle enerjisi 'pelet'in üretimine bölgede öncülük etmek istediklerini belirten Odyakmaz, şu bilgileri verdi:
“Özellikle pelet tesisinin kurulmasıyla hem firma adına yeni ürün gamı oluşturulmuş olacak, hem de ülkemizin ithal ettiği ve karşılığında döviz ödediği petrol, sıvılaştırılmış petrol gazı, doğal gaz ve kömür yerine, 5900 kcal enerji verimliliğinde , yüzde 0,7 kül oranı ve yüzde 0,2 kükürt atık oranı ile 'yaklaşık sıfır' çevre kirliliğindeki 'pelet' ürünü ile ülkemizin de döviz açığına ve çevrenin korunmasına ayrıca katkı sağlayacak. Tesis ve makinelerde çalıştırılmak üzere 12 kişiye istihdam sağlanacak. Çevrenin korunması ve enerjide dışa bağımlığın azaltılmasına sağladığı katkılarla pelet üretiminin, orman atıkları zenginliğini değerlendirmesinde örnek olması hedefleniyor. Batı Akdeniz'in ormanlarında ince dallar, tepeler, kökler, kabuklar, kozalaklar, orman altı örtüsü ve çalı türlerinin kesilmesinden çıkan atıklar, BAKA'nın desteklediği projeyle biyokütle enerjisine dönüşerek enerjide dışa bağımlığın azalmasına katkı sağlayacak."

FOTOĞRAFLI